Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneervrijdag 17 januari 2014    Evangelie van 2014-01-17
(Dag van het Jodendom)
begintijd10:00 uur
 titelDag van het Jodendom in Tilburg
beschrijving

Op 17 januari 2014 (de Dag van het Jodendom) worden twee kleine gedenksteentjes (Stolpersteine) aangebracht in het trottoir van een woonhuis in de Burg. Van Meursstraat 5. Hier woonde het Joodse echtpaar Bobby (Franz Robert) Spier en Tineke (Justine Leonie) Spier-Bendien dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen. Hierbij is ook familie van Bobby uit Amerika en een neef van Tineke aanwezig. Voorafgaand aan en na afloop van de ceremonie zijn er enkele activiteiten in en rond de kerk van Petrus en Paulus aan de Vierwindenlaan.

Struikelstenen zijn kleine vierkante steentjes van 10x10x10 cm met aan de bovenzijde een messingplaatje met inscriptie. De stenen worden geplaatst voor het huis van waaruit, in dit geval, Joodse inwoners van Tilburg in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en naderhand vermoord in de concentratiekampen. De inscriptie op de steen vertelt niet alleen de naam, geboortedatum en de datum waarop die persoon is vermoord, maar ook de datum van de arrestatie, de gevangenis en de deportatie.

Deze slachtoffers hebben geen graf en met deze ‘Struikelstenen’ worden de namen van onze medeburgers weer terug naar hun laatste (t)huis gebracht.

De kerkgemeenschap van Petrus en Paulus en basisschool Christoffel hebben elk één steentje geadopteerd. Voor iedere bewoner een steen. In de toekomst zal er jaarlijks rond 27 oktober (de dag waarop Tilburg werd bevrijd) aandacht besteed worden aan dit kleine monumentje.

Op de Dag van het Jodendom worden twee struikelstenen (Stolpersteine) aangebracht in het trottoir voor het huis in de Burg. Van Meursstraat 5, waar Bobby (Franz Robert) Spier en Tineke (Justine Leonie) Spier-Bendien hebben gewoond. Leerlingen van Basisschool Christoffel kunnen het via een Skype-verbinding volgen.

Programma

Vanaf 10.00 uur verzamelen in de Pauluszaal naast de kerk (Vierwindenlaan).

Welkom aan alle genodigden, speciaal Heidi Fishman, een achternichtje uit Amerika, en haar man David Smith, en Bob Bendien, een ‘oomzegger’ uit Nederland.

Rond 11.45 gaat het gezelschap te voet naar de Burgemeester van Meursstraat.

Om 11.00 uur: steenlegging in de Burgemeester van Meursstraat

  • Welkom door Cor Sinnema, diaken van de parochie
  • Toelichting door Arnoud-Jan Bijsterveld, initiatiefnemer van de werkgroep Joodse Tilburgers
  • De steenlegging
  • Uitspreken van het Kaddisjgebed

Vanaf 12.00 uur eenvoudige lunch voor genodigden in de Pauluszaal.

info

(013) 46 70 580
www.struikelstenen.nl

locatieParochiecentrum Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 11
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl