Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 23 mei 2014    Evangelie van 2014-05-23
begintijd13:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelStudiemiddag CSLK - De mens in de Zorg
beschrijving

De Zorg, en dan vooral de kosten en organisatie hiervan, zijn het thema van de dag. Hoe moet deze georganiseerd worden opdat een aanvaardbare zorg kan worden geboden, terwijl de kosten hiervan in de hand kunnen worden gehouden? Dit laatste is natuurlijk noodzakelijk willen deze kosten niet de begroting ‘opeten’. Zo zijn de uitgaven voor de Zorg van 2000 tot 2010 opgelopen van ruim 11% van het bbp tot bijna 15%.

Over de beheersbaarheid van de kosten voor de Zorg wordt veel vergaderd, maar om wie gaat het eigenlijk? Wordt de mens niet vergeten bij alle kostenreductie? Welke mensbeeld kenmerkt de huidige Zorg? Aan deze vragen is deze studiemiddag gewijd.

Als eerste spreker zal prof. Buijsen ingaan op het mensbeeld in de Zorg. Hier komen de fundamentele vragen aan de orde. Prof. van Iersel zal vervolgens vanuit de Sociale Leer van de Kerk naar de Zorg kijken. Hoe isde menselijke waardigheid, hét basisprincipe van de Sociale Leer, in de huidige Zorg gewaarborgd? Hoe wordt deze waardigheid gegarandeerd bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hierover zal vervolgens dr. Sengers spreken. In de vierde bijdrage kijken wij met mw. Broens naar de werkvloer. Bij de Zorg gaat het immers ook om de waardigheid van degenen die deze zorg verlenen. Kan de zorgverlener deze zorg op een menswaardige wijze verlenen of raakt deze gemangeld tussen de protocollen?

Het centrum hoopt met deze studiemiddag een bijdrage te geven aan de discussie over een menswaardige vormgeving van de Zorg in de toekomst. De studiemiddag wordt georganiseerd door het Centrum voor Sociale Leer van de Kerk. Uitgenodigd zijn allen die zich door de thematiek aangesproken voelen, met name zij die in de Zorg actief zijn of daarmee te maken hebben. De lezingen zullen gepubliceerd worden in de serie Publicaties van het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk.

Programma
13.00 uur - Ontvangst en registratie
13.30 uur - Opening door de dagvoorzitter  Gerard van Wissen
13.40 uur - Martin Buijsen, Het mensbeeld in de zorg
14.20 uur - Fred van Iersel, De zorg in de sociale leer van de Kerk
14.50 uur - Pauze
15.00 uur - Erik Sengers, De mens in de Wet maatschappelijke ondersteuning
15.30 uur - Thea Broens, Menselijkheid in dagelijkse praktijk van de zorg
16.00 uur - Panel gesprek onder leiding van de dagvoorzitter.
16.30 uur - Afsluiting door de dagvoorzitter; Drankje

Details

Wanneer: 23 mei 2014. Tijd: 13.00-16.30 uur
Toegang: gratis, met verzoek om een bijdrage voor de kosten
Plaats: De Tiltenberg, Zilkerduinweg 375, 2114 AM, Vogelenzang
Openbaar vervoer: Connexion bus 90, éénmaal per uur, om 12.12 uur, vanaf station Heemstede.

info

Mw. Marieke Karsten
(0252) 34 53 45
mkarsten@tiltenberg.org
www.cslk.nl

locatieDe Tiltenberg, Zilkerduinweg 375
plaatsVogelenzang (Noord-Holland)
postcode21
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl