Vandaag is zaterdag 20 april  

categorie categorie Lezing
lezing
Grootseminarie Rolduc
(Rolduc)

Grootseminarie Rolduc

Website E-mail

Heyendallaan 82
6464 EP Kerkrade

(045) 54 66 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 25 oktober 2014    Evangelie van 2014-10-25
begintijd14:00 uur
eindtijd17:15 uur
 titelAugustinuslezing - Vloeibare waarde
beschrijving

De Vlaamse emeritus-hoogleraar prof. Dr. Herman de Dijn spreekt vrijdag 25 oktober de jaarlijkse Augustinuslezing uit in Abdij Rolduc in Kerkrade. De Dijn spreekt over het thema ‘Vloeibare waarden, ook in zorg en onderwijs’. De titel verwijst naar zijn onlangs verschenen boek, waarin hij zijn onderzoek naar zelfbeschikking of maakbaarheid van de samenleving van 20 jaar geleden opnieuw tegen het licht houdt. Het is voor de vijfde keer dat de Augustinuslezing wordt gehouden.

In 1994 analyseerde Herman De Dijn de post- of laatmoderne tijd in zijn boek ‘Hoe overleven we de vrijheid?’. Het boek probeerde te begrijpen wat de mens en de samenleving toen centraal bezighield: zelfbeschikking en maakbaarheid. Daarnaast probeerde hij in dat onderzoek de gevolgen daarvan na te gaan voor zingeving, ethiek, politiek, de verhouding tot traditie en gezag, en in het bijzonder voor datgene wat de basis is van alle individuele en collectieve leven: het vertrouwen. Op elk van die gebieden tekenden zich drastische transformaties af en stelde zich de vraag: hoe overleven we de ontbindende kracht van een narcistische en individualistische vrijheid?

Twintig jaar later gaat De Dijn na hoe de post- of laatmoderne tijd intussen geëvolueerd is. Dat resulteerde in zijn recente boek ‘Vloeibare waarden. Politiek, zorg en onderwijs in de laatmoderne maatschappij’ (2014). De analyses van nu bevestigen volgens hem alleen maar de analyses van toen. De fundamentele vraag van toen blijft ook nu gelden: hoe overleven we de negatieve vrijheid die leidt tot activisme of depressie; een vrijheid die paradoxaal genoeg samengaat met disciplinering, bureaucratisering en vermarkting van haast alle levensdomeinen? Tijdens de Augustinuslezing zal De Dijn uitgebreid op zijn theorieën ingaan.

Prof. d.r Herman de Dijn
Prof. Dr. Herman de Dijn (1943) is emeritus hoogleraar van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte van de KU Leuven; hij was vice-rector van KU Leuven (1995-2000); hij is lid van de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Interessegebieden: geschiedenis van de moderne filosofie (vooral Spinoza en Hume) en cultuurfilosofie (moderniteit en laatmoderniteit).

Lève Rolduc
De Augustinuslezing is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Lève Rolduc en Abdij Rolduc. Elk jaar wordt een spreker van naam uitgenodigd om aansluitend bij het gedachtegoed van de heilige Augustinus en zijn geestverwanten een actueel thema te belichten. Abdij Rolduc was van de 12e tot en met de 18e eeuw een belangrijk centrum van Augustijns leven in de huidige Euregio. De Stichting Lève Rolduc is in 1978 opgericht en zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed van het voormalige abdijcomplex Rolduc.

De Augustinuslezing 2014 begint vrijdag 24 oktober om 14.00 uur in Abdij Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade. De toegang is gratis. Aanmelding gewenst. Dit kan via www.stichtingleverolduc.nl ;of via de receptie van Abdij Rolduc: 045-5466888 of  info@rolduc.com

Programma
14.00 uur: Ontvangst deelnemers
14.30 uur: Welkomstwoord
14.35 uur: De lezing ‘Vloeibare waarden, ook in zorg en onderwijs’ gevolgd door discussie
16.15 uur: Afsluiting en aansluitend borrel
17.15 uur: Einde

info

(045) 54 66 888
info@rolduc.com
www.stichtingleverolduc.nl

organisatieGrootseminarie Rolduc
locatieAbdij Rolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl