Vandaag is zaterdag 20 april  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 6 februari 2015    Evangelie van 2015-02-06
(Heilige Dorothea)
begintijd09:00 uur
eindtijd13:00 uur
 titelReflectie 2e vragenlijst gezinssynode
beschrijving

Het Vaticaan publiceerde op 9 december 2014 de Lineamenta, het voorbereidend documentvoor de tweede Synode over het gezin, die plaatsvindtin Rome van 4 tot 25 oktober 2015.

Naast de tekst van de Relatio Synodi–het slotdocument van de Synode van oktober 2014 –bevatten de Lineamenta 46 vragen. Het Vaticaan roept alle Bisschoppenconferenties op om een brede consultatie te houden en de antwoorden tegen 15 april 2015 aan het Synodesecretariaat te bezorgen. Op basis van deze antwoorden zal het werkdocument voor de Synode van oktober 2015 samengesteld worden. ‘De roeping en de zending van hetgezin in de Kerk en de moderne wereld’is het thema van deze Synode.

De 46 vragen van het Vaticaan zijn open geformuleerd en nodigen uit om mee te denken over mogelijke wegen en praktijken die een antwoord kunnen bieden op de vele uitdagingen waarvoor de Kerkstaat inzake ‘geloof, relaties, huwelijk en gezin’. Om de bijdrage vanuit kerkelijk Vlaanderen te ondersteunen vindt in Leuven een reflectievoormiddag plaats op vrijdag 6 februari 2015.

Programma

09.00 uur: Ontvangst en koffie
09.30 uur: Welkom en inleiding door Josian Caproens
09.45 uur: Korte inleiding in de drie thematische deelgroepen door Roger Burggraeve, Ilse Cornu en Thomas Knieps
10.30 uur: Reflectie en uitwisseling over de vragen in drie thematische deelgroepen:
  1. “Belegerde vesting of veldhospitaal?”
    Hoe de kloof overbruggen tussen ideaal en werkelijkheid in het kerkelijk spreken over huwelijk en gezin? (Roger Burggraeve)
  2. “Kijk naar de living, niet naar de slaapkamer!”
    Hoe kerkelijk spreken over seksualiteit? (Ilse Cornu)
  3. “Vuurtoren of fakkel?”
    Hoe de waarde van het huwelijk(ssacrament) ter sprake brengen? (Thomas Knieps)
12.00 uur: Plenaire discussie - verdere stappen - slotreflectie door Annemie Dillen
13.00 uur: Einde

Doelgroep
Deze reflectie voormiddag richt zich tot iedereen die wil meedenken over hoe de Kerk vandaag een antwoord kan geven op de uitdagingen die uitgaan van relaties, huwelijk, gezin en geloof, en in het bijzonder tot wie professioneel of vrijwillig bezig is met pastoraat en geloofscommunicatie.

Sprekers en begeleiders

  • Roger Burggraeve is professor emeritus met opdracht verbonden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven.
  • Josian Caproens is voorzitter van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB).
  • Ilse Cornu is theologe, docente ethiek Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee, Associatie KU Leuven) en Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen bisdom Antwerpen, projectmedewerkster ‘Communio’ bisdom Roermond (Nederland).
  • Annemie Dillen is als hoofddocent pastoraaltheologie en empirische theologie verbonden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven, en is voorzitter van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal.
  • Thomas Knieps is hoofddocent en titularis van de INTAMS Chair for the Study of Marriage & Spirituality aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven.

Organisatoren

  • KU Leuven, Faculteit Theologie en Religiewetenschappen
  • Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP)
  • Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB)
  • INTAMS Leerstoel
  • Academisch Centrum voor Praktische Theologie (ACPT)

Praktische informatie

Vrijdag 6 februari 2015 van 9.00 u. tot 13.00 u.

Faculteit Theologie en Religiewetenschappen
Lokaal MTC1 02.13
Sint-Michielsstraat 6
3000 Leuven

Deelnemers aan deze reflectievoormiddag ontvangen de brochure ‘Van Synode tot Synode 2014-2015. De roeping en de zending van het gezin in de Kerk en de wereld van vandaag’. Deze brochure bevat de slottekst van de voorbije Synode en de 46 vragen van de nieuwe bevraging door het Vaticaan.

Deelnameprijs
€ 20 per persoon
€ 15 voor leden van het Theologisch Forum
Gratis voor studenten van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen
Er zijn individuele afspraken mogelijk voor wie de deelnameprijs een drempel zou zijn (contact: IDGP@kerknet.be ).

Deelnemers aan deze reflectievoormiddag ontvangen de brochure ‘Van Synode tot Synode 2014-2015. De roeping en de zending van het gezin in de Kerk en de wereld van vandaag’. Deze brochure bevat de slottekst van de voorbije Synode en de 46 vragen van de nieuwe bevraging door het Vaticaan.

Inschrijving

  • door een e-mail te sturen naar IDGP@kerknet.be met duidelijke vermelding van uw naam en e-mailadres en de naam van de betalende instantie indien de betaling niet via uw eigen rekening gebeurt;
  • én door betaling van €20 op rekening BE60 7340 0666 0370 (en BIC: KREDBEBB) op naam van KU Leuven, Krakenstraat 3, 3000 Leuven, met vermelding van het gestructureerde nummer 400/0011/18670.

info

Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP)
IDGP@kerknet.be
016/32 84 29
www.gezinspastoraal.be
www.gezinspastoraal.be/1046

Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB)
ipb@interdio.be
02 / 507 05 87
www.ipbsite.be

locatieFaculteit Theologie en Religiewetenschappen, Lokaal MTC1 02.13, Sint-Michielsstraat 6
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl