Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerwoensdag 29 april 2015    Evangelie van 2015-04-29
begintijd19:30 uur
eindtijd22:00 uur
 titelCyclus over Joods leven
beschrijving

De Franciscusparochie van de Bommelerwaard organiseert rondom bevrijdingsdag een cyclus over het Joodse leven. Alle bijeenkomsten vinden plaats (of beginnen) in het Pastoraal Centrum, Oliestraat 26 te Zaltbommel.

Introductie Jodendom en wandeling over de Joodse begraafplaatsen
Zondag, 26 april 2015, 11.00 - 14.30 uur

Theoloog Herman Teerhöfer geeft een introductie over het joodse leven tijdens het koffie drinken na de viering van 11.00 uur. Daarna begeleidt hij ons naar de Joodse begraafplaatsen.

Leven met en na Auschwitz: getuigenissen van onstuitbare levenskracht
Woensdag 29 april 2015, 19.30 - 22.00 uur

Onstuitbare levenskracht inspireert. Theoloog Herman Teerhöfer heeft zestig overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland en Israël. Waaruit mensen kracht putten in extreme omstandigheden, dat staat centraal. Hoe geven mensen zin aan hun verdere leven na traumatische ervaringen? Aan de hand van korte interviewfragmenten (5 à 7 min) met Auschwitzoverlevenden, zien we hoe ze zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz, balancerend tussen hoop en vrees.

Kunstenares in een verkeerde tijd: film Charlotte Salomon
Woensdag 6 mei 2015, 19.30 - 22.00 uur
Pastor Stefan Schevers leidt een filmvertoning in van de film “Charlotte” van Franz Weiz: “De oorlog woedde voort en ik zat bij de zee en keek diep in het hart van de mensheid.”
De Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon werd in 1917 in Berlijn geboren. Ze was de dochter van ziekenhuisarts Albert Salomon en Franziska Grunwald. Toen Charlotte 9 jaar was, pleegde haar moeder zelfmoord. Na haar dood hertrouwde haar vader met een operazangeres Paula Lindberg. In september 1936 werd Charlotte Salomon toegelaten tot de kunstacademie. Toen zij een prijs zou winnen, kwam uit dat ze Joods was en moest ze de kunstacademie verlaten. In 1939, na de Kristallnacht, vluchtte ze op advies van haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk. Vluchtend won de kunstenares in haar het en zo ontstond de meer dan 1300 autobiografische gouaches tellende reeks “Leben? oder Theater?”. Dit omvangrijke expressionistische kunstwerk rondde ze in 1942 af. Ook in Zuid-Frankijk was ze niet veilig. Op 10 oktober 1943 is ze vermoord in Auschwitz.

info

www.katholiekbommerlwaard.nl

locatiePastoraal Centrum, Oliestraat 26
plaatsZaltbommel (Gelderland)
postcode53
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl