Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneervrijdag 3 april 2015    Evangelie van 2015-04-03
(Goede Vrijdag)
begintijd20:00 uur
eindtijd22:30 uur
 titelStilstaan langs de weg van het kruis
beschrijving

Op Goede Vrijdag herdenken christenen wereldwijd het lijden en sterven van Jezus Christus. Dit herdenken houdt voor hen tegelijk de opdracht in, solidair te zijn met mensen die in de wereld van nu een kruis te dragen hebben. Dichtbij of ver weg. Ook in deze wereld en deze tijd zijn er vele mensen die lijden onder onrecht, oorlog en geweld. We hoeven de krant er maar voor open te slaan om daarmee geconfronteerd te worden. Maar soms komt lijden en verdriet door persoonlijke omstandigheden in je familie, vriendenkring of buurt voelbaar dichtbij. Ook dan hopen we op sympathie en begrip van elkaar in de geest van de man van Nazareth, wiens boodschap van liefde uiteindelijk sterker bleek dan lijden en dood.

Vanuit die gedachte wordt op goede vrijdag, 3 april 2015, in de Sint Petruskerk van Oirschot van 20.00 tot 22.30 uur een speciale avond gehouden met als thema “Stilstaan langs de weg van het kruis”. Dit in het kader van “Passie in Oirschot”, een aantal gebundelde activiteiten rondom verdriet om het lijden van Christus, waaronder concerten, lezingen en exposities in de twee weken voorafgaand aan Pasen. Bij binnenkomt zullen bezoekers een kaarsje ontvangen wat zij op een willekeurig moment bij het kruis kunnen zetten wat voor in de kerk staat. Zo hopen we dat er gedurende de avond steeds meer licht komt rond het kruis.

Tijdens de avond zullen naast het herdenken en stilstaan bij het sterven van Jezus thema’s als “lijden” en “vrijheid van het woord” aan bod komen, vertaald in overwegingen, teksten en muziek. Als medewerkenden zijn de Pastoraatsgroep van Sint-Petrus, organist Gerard Hafkenscheid, de Cantorij van Sint-Pieter, Oirschots Gemengd Koor, het Rederijkersgilde van Sint Katrien en Muziekvereniging Arti vertegenwoordigd.

De Cantorij van Sint Pieter zal koorwerken van Goede Vrijdag vertolken, het Oirschots Gemengd Koor voert klassieke koorwerken uit in het thema. Gerard Hafkenscheid bespeelt het Smitsorgel, het Rederijkersgilde van Sint Katrien vertolkt teksten in het thema. Arti speelt eigentijdse muziek, waaronder het werk “Oscar for Amnesty”.

Inspiratie voor het opzetten van dit project vormt de het overkoepelend project “Passie In Oirschot” (PIO) en de organisatie Amnesty International. Bij het ontstaan van het plan voor dit project is het begrip vrijheid van meningsuiting gekoppeld aan de laatste dagen van Jezus, feitelijk ook een politiek gevangene in zijn tijd.

De entree is gratis, iedereen is van harte welkom en de bezoekduur is vrijblijvend zijn. Het eerste deel van de avond zal de katholieke goede-vrijdagdienst bevatten, die naadloos overgaat op een meer algemene benadering met muziek, gedichten en korte overwegingen. Wij hopen op de avond van Goede Vrijdag samen met u op een aansprekende manier stil te staan bij de weg van het kruis.

info

(0499) 571 250
secretariaat@petrusparochie.nl
www.petrusparochie.nl

locatieMarkt 1
plaatsOirschot (Noord-Brabant)
postcode56
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl