Vandaag is dinsdag 23 april
Sint Joris
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Bisdom Breda
(B Breda)

Bisdom Breda

Website E-mail

Postbus 90189
4800 RN Breda

Veemarktstraat 48
4811 ZH Breda

tel (076) 522 34 44

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneermaandag 6 april 2015    Evangelie van 2015-04-06
(2e Paasdag)
 titelBroederschap Bedevaart Hakendover 125 jaar
beschrijving

Op Tweede Paasdag 6 april trekt voor de 125ste maal de bedevaart vanuit Breda naar Hakendover. Hakendover is qua bezoekersaantal momenteel de derde grootste processie van België. De definitieve vertrektijden en opstapplaatsen worden op 1 april 2015 bekend gemaakt. Voor de broederschap die deze bedevaart jaarlijks organiseert is het vanwege dit jubileum een bijzonder jaar.

‘Je ziet de eerbied van de mensen’
Piet Knapen uit Wagenberg is de voorzitter van de broederschap, die ook 125 jaar bestaat. “Momenteel telt hij 3741 leden uit geheel Westelijk Noord-Brabant. Onze residentiekerk is de Vredeskerk in Steenbergen. Dit komt door onze geestelijk adviseur pastoor Van Geel. Oorspronkelijk lag onze residentiekerk in Breda. Door kerksluitingen moesten we steeds verhuizen. Toen pastoor Van Geel pastoor in Steenbergen werd, hebben we voor een Steenbergse kerk gekozen.”

“Dit jaar krijgt onze bedevaart een speciaal cachet,” vervolgt hij. “Tijdens de processie zullen mgr. De Kesel, mgr. Lommers, pastoor Van Geel en een aantal andere priesters afwisselend het Allerheiligste dragen. En ter gelegenheid van het jubileum heeft een van onze bestuursleden, Rinus Bouwmeester uit Oudenbosch, een speciaal vaandel gemaakt.”

Piet Knapen is altijd onder de indruk van Hakendover. “Het gebed en het offer,” zegt hij. “Je ziet de eerbied van de mensen. Ze zijn er van 9.00 uur tot 14.00 uur in de middag. Volgens de legende heeft Jezus Christus aan de kerk meegebouwd. Je beseft dat, als de Heer de Kerk niet bouwt, de bouwlieden voor niets zwoegen.”

Programma
Bij gelegenheid van de 125ste bedevaart vanuit Breda naar Hakendover zullen vicaris-generaal mgr. Lommers en geestelijk adviseur van de bedevaart pastoor Hans van Geel om 9.00 uur in de kerk van Hakendover voor de broederschap de heilige Mis opdragen. Om 10.00 uur celebreert mgr. J. de Kesel, de bisschop van Brugge, de hoogmis in concelebratie met andere priesters, onder wie vicaris-generaal mgr. H. Lommers en pastoor Van Geel. Daarna vertrekt de processie. Om 12.00 uur is de zegening met paardengalop op de Tiense Berg. Na de sluitingsceremonie keren de broederschappen uit Nederland terug via de befaamde bedevaartplaats Scherpenheuvel waar om 14.00 uur het lof plaatsvindt.

De kosten bedragen € 15 (tot twaalf jaar gratis).

Voorafgaand aan de jubileumbedevaart van 6 april wordt op 25 maart er in de H. Gummaruskerk in Steenbergen om 17.00 uur een heilige Mis opgedragen bij gelegenheid van het jubileum van de broederschap en voor een goede afloop van de bedevaart. Op zondag 5 april, Eerste Paasdag is er in de Vredeskerk te Steenbergen een eucharistieviering ter intentie van de levende en overleden leden van de broederschap.

info

bisdomvanbreda.nl/nieuwsbericht.php?id=2192

organisatieBisdom Breda
locatie
plaatsHakendover (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl