Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 31 maart t/m zondag 30 augustus 2015    Evangelie van 2015-03-31
begintijd13:30 uur
eindtijd16:30 uur
 titelExpositie Lijkwade van Turijn in de Sint-Jan
beschrijving

De kooromgang van de kathedrale basiliek van Sint-Jan vormt van 31 maart t/m 30 augustus 2015 het decor van een tentoonstelling over de Lijkwade van Turijn. De lijkwade is een grafdoek met sporen van het lichaam van een gekruisigde man. Geleerden reconstrueerden met die sporen een hele lijdensweg. Is dit de lijkwade van Jezus?

De lijkwade van Turijn is een eeuwenoud linnen kleed met een vage beeltenis van een man. Volgens sommige christenen de lijkwade waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Over de echtheid wordt al eeuwen getwist.

In de expositie wordt o.a. een levensgrote kopie van de lijkwade en een replica van de doornenkroon getoond. Ook de toelichtingen op de diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn hier te zien. Toch gaat de expositie niet in discussie over de echtheid van de lijkwade maar wil mensen aan het denken zetten over het lijden en de persoon van Jezus.

De originele lijkwade wordt bewaard in de Dom van Turijn en wordt dit jaar op verzoek van Paus Franciscus getoond van 29 april tot 24 juni 2015. Naar verwachting zullen opnieuw vele pelgrims afreizen naar Turijn om De Doek te aanschouwen. Voor diegene die niet in de gelegenheid zijn om af te reizen naar Noord-Italië, of voor diegene die wel gaan maar zich vooraf willen verdiepen in de lijkwade biedt de tentoonstelling ‘Wie is de man van de Lijkwade’ een waardevolle gelegenheid om zich te verbinden met dit wereldgebeuren.

De tentoonstelling in de Sint Jan is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers. De Stichting Othonia, die de belangstelling voor en het wetenschappelijk onderzoek naar de lijkwade promoot, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica’s. De expositie geniet internationale bekendheid en is momenteel ook te zien in Jeruzalem, Rome, Sacramento (VS) en Lissabon.

‘Wie is de man van de lijkwade?’ kan zelfstandig of onder begeleiding van een gids worden bezocht. Zowel de toegang als de rondleiding zijn gratis. Voor een tegemoetkoming in de kosten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Wilt u als groep de tentoonstelling bezoeken? Een groepsrondleiding wordt op aanvraag verzorgd.

Wat: Wie is de man van de lijkwade?
Wanneer: Geopend: 31 maart t/m 30 augustus 2015, dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 16.30 uur
Waar: Kathedraal Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch
Entree: Gratis entree en gratis rondleiding

info

Petra van de Luijtgaarden
(06) 83 67 25 17
pvdluijtgaarden@hotmail.com

locatieSint-Janskathedraal, Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl