Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 6 september 2015    Evangelie van 2015-09-06
begintijd10:00 uur
eindtijd12:30 uur
 titelProcessie Wyck
beschrijving

De processie van Wyck wordt georganiseerd door de Broederschap van het Heilige Kruis (1813). De Hoogmis begint om 10.00 uur in de Sint Martinuskerk aan de Rechtstraat 2 in Maastricht (aan de Maas). De processie start om 11.00 uur en duurt tot 12.30 uur.

In de Sint Martinuskerk bevindt zich een uniek notenhouten kruisbeeld: het wonderbare beeld van de ‘Zwarte Christus uit de noot’. Het stamt waarschijnlijk uit de eerste helft van de 13e eeuw. Het beeld wordt nog altijd met veel devotie vereerd in Maastricht en omstreken. De oorsprong van het beeld is onzeker; zo zijn er mensen die beweren dat het beeld meegereisd is met kruisvaarders uit Palestina, maar het kan evengoed van een lokale beeldsnijder geweest zijn. Volgens de legende is het Zwarte Kruisbeeld ontstaan uit een noot die een kruisridder uit Riemst bij terugkomst uit het Heilige Land aan zijn dochter gaf. Deze dochter, een vroom meisje, plantte de bewuste noot in de tuin, waarna er al snel een grote notenboom ontsproot. Tijdens een onweer werd de boom getroffen door een bliksemflits, waarbij hij openspleet. In de opengespleten boom treft men de ochtend erna het kruisbeeld aan. Toen het meisje enige tijd later intrad in het klooster van de Witte Vrouwen aan het Vrijthof in Maastricht, nam zij het kruisbeeld mee daarheen.

info

www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/877

locatieSint Martinuskerk, Rechtstraat 2
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl