Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 8 december 2015 t/m zondag 1 mei 2016    Evangelie van 2015-12-08
(Maria Onbevlekte Ontvangenis)
begintijd09:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelPropaganda voor de Katholieke Universiteit
beschrijving

Propaganda voor de Katholieke Universiteit Nijmegen

Voor de oprichting van een eigen Nederlandse katholieke universiteit was behalve enthousiasme ook veel geld nodig. De bisschoppen hadden daarvoor al in 1905 de Sint Radboudstichting in het leven geroepen. Om haar doel te bereiken verspreidde de stichting vanaf het begin van de twintigste eeuw vele prentjes, folders en affiches.

Ook na de oprichting van de Katholieke Universiteit Nijmegen in 1923 bleef de Radboudstichting propaganda verzorgen voor dit ‘geestelijk bolwerk voor christendom en beschaving’. Uit het geheel aan propaganda-materiaal heeft het Katholiek Documentatie Centrum een tentoonstelling samengesteld met drukwerk afkomstig uit de eigen devotieprenten- en drukselcollectie.

Aanleiding voor de expositie is een artikel van dr. Leo Ewals getiteld ‘Propaganda voor de Katholieke Universiteit Nijmegen’ in het blad Devotionalia (dec. 2014), waarin hij ook de ontwerpers van de prenten en druksels in de schijnwerpers plaatst.

In de vitrines zijn onder andere een speciaal ‘gebed voor de r.k. universiteit’ te bezichtigen en prentjes die een beroep doen op heiligen als Bonifatius, Thomas van Aquino en Petrus Canisius. ‘Katholieken voltooit zijn werk inuw eigen universiteit’, luidt de slagzin van één van de affiches, waarop St. Willibrord prijkt. In woord en beeld werden de katholieken aldus warmgemaakt voor hun universiteit met immer actuele oneliners als ‘Steunt de R.K. Universiteit. Juist nu! … in tijden van geestelijke verwarring’.

Locatie
Studiezaal Katholiek Documentatie Centrum (1e verdieping)

Openingstijden
maandag t/m vrijdag 9.00 - 16.30 uur.
Van 24 december 2015 t/m 3 januari 2016 is het KDC gesloten.

De toegang is gratis.

info

Radboud Universiteit Nijmegen
Katholiek Documentatie Centrum
(024) 361 12 457
info@kdc.ru.nl
www.ru.nl/kdc

locatieKatholiek Documentatie Centrum, Erasmuslaan 36
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl