Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 3 t/m zondag 5 juni 2016    Evangelie van 2016-06-03
(Heilig Hart van Jezus)
 titel6e Nederlands Gregoriaans Festival
beschrijving

Na vijf keer Nederlands Gregoriaans Festival in Ravenstein vindt de zesde editie van het NGF plaats in ’s-Hertogenbosch op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juni 2016.

Het motto van het Nederlands Gregoriaans Festival 2016 is Fantastisch.

De keuze voor Den Bosch was heel bewust. Daar wordt in 2016 500 jaar Jheronimus Bosch gevierd. De artistieke leiders van het NGF - Hans Leenders en Marcel Zijlstra - zijn daar gretig op ingesprongen.

Jeroen Bosch moet in zijn leven menigmaal gregoriaans hebben horen zingen. Als katholiek schilder zal hij regelmatig missen hebben bijgewoond. Hij heeft ook zeker de meerstemmige muziek van zijn eigen tijd gehoord: in de manuscripten van de Illustre Onze Lieve Vrouwen Broederschap waar Bosch toe behoorde vinden we zowel gregoriaanse als polyfone gezangen. In de zesde aflevering van het Nederlands Gregoriaans Festival zal in een reeks concerten het klankpalet van de tijd van Jheronimus Bosch herleven, het gregoriaans van vroegere datum klinken en zal de relatie van het gregoriaans tot modernere muziek als inspiratiebron gebruikt worden.

Elk concert zal worden gekoppeld aan een van de schilderijen van Jheronimus Bosch. Het Laatste Oordeel, de Verzoeking van de Heilige Antonius, de Gregoriusmis: het is niet heel moeilijk de beelden van Bosch met het gregoriaans te verbinden, omdat zowel het repertoire als de beelden van Bosch doordrenkt zijn van Middeleeuwse spiritualiteit en geloofsijver. Zo ontstaat tijdens dit Festival een fantastisch samenspel van beeld en geluid.

Het programma bevat concerten van het Nederlandse Capella Pratensis, het Franse ensemble Mora Vocis, het Belgische Psallentes, de Schola Maastricht en vele andere ensembles, lezingen, workshops en een schola-estafette.

info

www.gregoriaansfestival.nl

locatie
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl