Vandaag is zondag 24 juni
Geboorte Johannes de Doper
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerwoensdag 22 maart 2017    Evangelie van 2017-03-22
begintijd19:30 uur
 titelZorgen om Moeder Aarde
beschrijving

De parochies van Venlo-Stad zetten de komende vastenperiode in op het milieu. Onder het motto ‘Zorgen om moeder aarde; een universeel gegeven’ willen de parochies de ecologische vraagstukken op de agenda zetten. Ze doen dat onder meer met twee themabijeenkomsten, waaraan gedeputeerde Ger Koopmans van de provincie Limburg, duurzaamheidsadviseur van de gemeente Venlo Roy Vercoulen en onderzoeker Willem Marie Speelman van het Franciscaans Studiecentrum meewerken.

Door het thema milieu op te pakken, geven de Venlose parochies gehoor aan de oproep van paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si’ om ook vanuit de kerk te werken aan een bewustere omgang met de schepping. “Moeder aarde verkeert in een kritieke toestand. Hoe heeft het zover kunnen komen? Maar vooral: wat kunnen wij doen om het tij te keren?” schrijft deken Jos Spee van Venlo in de uitnodiging voor twee bijeenkomsten over dit thema.

Lezing 22 maart - Roy Vercoulen
Op 22 maart geeft Roy Vercoulen een lezing over de rol van de economie en technologie bij het ontstaan van het klimaatprobleem. Hij is betrokken bij diverse internationale instituten die zich bezig houden met het ontwikkelen van duurzame producten. Vanuit die achtergrond werkt hij ook als adviseur van de gemeente Venlo.

Lezing 29 maart - Willem-Marie Speelman
Op 29 maart gaat Willem-Marie Speelman in op de boodschap van paus Franciscus in Laudato Si’. De paus vindt dat geloof en spiritualiteit een leidende rol moeten spelen bij het nieuwe denken over ecologie. Hij pleit voor een dialoog tussen levensbeschouwing, politiek en wetenschap. Speelman bekijkt dit vanuit zijn betrokkenheid bij de franciscaanse spiritualiteit. Diezelfde avond spreekt gedeputeerde Ger Koopmans over de rol van de politiek bij het klimaatvraagstuk. Als gedeputeerde is hierbij betrokken, maar in zijn persoonlijk verleden ook als agrarisch ondernemer.

Overtuiging
“Het redden van de ons gegeven schepping is dus niet alleen een uitdaging voor de wetenschap, het is ook een kwestie van bewustwording,” aldus deken Spee. “In die zin is het wellicht ook een spirituele crisis die gaat over de vraag wat ons eigen handelen voor gevolgen heeft op de ecologie. In hoeverre kan onze christelijke levensovertuiging ons hierbij handvatten bieden?,” zo vraagt de deken zich af. Tijdens de komende 40-daagse voorbereidingstijd op Pasen willen de Venlose parochies met zoveel mogelijk mensen over de thema’s in gesprek gaan.

Praktische gegevens
De themavonden vinden plaats in de Michaëlkerk/Gemeenschapshuis De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 18 in Venlo. Beide avonden beginnen om 19.30 uur. De toegang is gratis. Belangstellende worden verzocht zich vooraf aan te melden.

info

parochiefederatievelnostad@ziggo.nl
www.rkvenlo.nl

locatieMichaƫlkerk / Gemeenschapshuis De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 18
plaatsVenlo (Limburg)
postcode59
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2018 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl