Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzondag 2 juli 2017    Evangelie van 2017-07-02
begintijd14:30 uur
 titel150 Jaar Witte Paters en Zusters in Afrika
beschrijving

Op zondag 2 juli 2017 vanaf 14.30 uur wordt een lezing gehouden door theoloog Prof. Dr. Maaike de Haardt in Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in St. Agatha.

De pijnlijke schaduwzijde van de Witte Karavaan: een postkoloniaal perspectief op missie.

Entree: gratis, in combinatie met de tentoonstelling De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika. Kloostertuin en poortgebouw (koffie en kloosterkoek) ook open.

Toelichting
Aan bisschop Desmond Tutu wordt het volgende citaat toegeschreven: “Toen de missionarissen kwamen, hadden zij de bijbel en wij het land. Ze zeiden: laat ons bidden. Wij sloten onze ogen. Toen wij ze weer open deden, hadden wij de bijbel en zij het land”. Met deze uitspraak wijst Tutu op een van de pijnlijkste kanten van de missiegeschiedenis, namelijk haar intense verwevenheid met het Westers kolonialisme. Zonder hier afbreuk te willen doen aan het vele goede werk van de mannen en vrouwen die vanaf ongeveer 1870 naar alle delen van de wereld vertrokken om te missioneren, kan niet meer ontkend worden dat deze goede en onvermoeibare inzet ook een schaduwkant heeft.  Het is precies deze schaduwkant die mannen en vrouwen uit de voormalige missiegebieden, de voormalige gekolonialiseerde gebieden in het licht zetten. In haar lezing beschrijft Maaike de Haardt deze schaduwkanten en zal zij ingaan op de creatieve manieren waarop postkoloniale theologen (v/m) hun eigen theologie en spiritualiteit ontwikkelen. Ook gaat zij in op de uitdagingen van processen van dekolonialisering voor Westerse mensen.

Expositie De Witte Karavaan
Deze lezing sluit aan op de expositie De Witte Karavaan over 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika, die nog tot eind oktober 2017 te bezoeken is in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven te St. Agatha (bij Cuijk). Ook hier te koop het boek: Dragers van Hoop, een leven lang missie. Met interviews met Witte Zusters over hun missie in Afrika en in Nederland (€ 10).

Dr. Maaike de Haardt
Theologe Dr. Maaike de Haardt is Professor Religie & Gender aan de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiestudies van de RadboudUniversiteit in Nijmegen.

info

www.erfgoedkloosterleven.nl
www.wittezusters.nl

locatieErfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Kloosterlaan 24
plaatsSint Agatha
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl