Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 21 oktober 2017    Evangelie van 2017-10-21
begintijd09:00 uur
eindtijd13:00 uur
 titelEucharistie: bron van eeuwig leven
beschrijving

Eucharistie: bron van eeuwig leven - colloquium
een historisch en pastorale benadering van de sacramentbroederschappen

De geschiedenis van de stad Sint-Niklaas is onlosmakelijk verbonden met deze van de Sint-Nicolaas-parochie. Dit jaar is het precies 800 jaar geleden dat de Doornikse bisschop Gosuinus op deze plaats een zelfstandige parochie heeft opgericht: Sancti Nicolai in Bosco. Terecht wordt dit met tal van festiviteiten in de verf gezet.

Als oudste nog bestaande vereniging van de stad vinden wij het passend om dit feest voldoende christelijke diepgang te geven. De Confrérie van het Allerheiligste Sacrament wil daarom zoveel mogelijk gelovigen en leden van andere broederschappen samenbrengen en organiseert een colloquium rond het thema “Eucharistie: bron van eeuwig leven”.

Programma
09.00 uur - Onthaal met koffie
09.30 uur - Verwelkoming 
10.00 uur - Geschiedkundige schets van broederschappen door de eeuwen heen Joris Colla, historicus (archivaris Kadoc) 
10.45 uur - Eerste getuigenis over de werking van een broederschap van het Heilig Sacrament
11.00 uur - Aanbidding van het Heilig Sacrament Z.E.H. E. Janssens, rector grafkapel Z. Pr. Poppe Moerzeke
11.45 uur - Tweede getuigenis over de werking van een broederschap van het Heilig Sacrament
12.00 uur - Suggesties voor een actuele pastoraal rond de eucharistieviering H.E.H. Joris Polfliet (bisschoppelijk vicaris bisdom Gent, algemeen secretaris I.C.L.)
12.45 uur - Slotwoord 
13.00 uur - Broodjeslunch met gelegenheid tot ontmoeting

Aanmelden
Om de organisatie vlot te laten verlopen wordt u verzocht om vooraf in te schrijven, bij voorkeur per e-mail op sacrament.sintniklaas@gmail.com of telefonisch op nr. 0472 373 282.

De kosten voor de koffie en de broodjeslunch bedragen 10 euro per persoon.

Het is inderdaad geen toeval dat steeds meer broederschappen, verenigd rond het Heilig Sacrament, een tweede adem vinden en de moed hebben om naar buiten te treden. Op tal van plaatsen worden weer aanbiddingen georganiseerd en gaan opnieuw processies uit. De aanbiddingen waren ook een sterk moment van intense geloofsbeleving voor de jonge deelnemers aan de recente Wereldjongerendagen.

Wij nodigen u dan ook graag uit op dit colloquium dat plaats vindt op zaterdag 21 oktober 2017 in het unieke kader van de mooi gerestaureerde neo-renaissancekapel toegewijd aan de H. Philippus Neri (1852) van het APZ Sint-Lucia, Ankerstraat 91 te Sint-Niklaas.

Sprekers

  • Kan. J. Polfliet
  • Z.E.H. E. Janssens
  • J. Colla, historicus

info

0472 / 373 282
sacrament.sintniklaas@gmail.com
www.facebook.com/800jaarsintniklaas

locatieH. Philippus Nerikapel, APZ Sint-Lucia, Ankerstraat 91
plaatsSint-Niklaas (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl