Vandaag is donderdag 28 maart
Witte Donderdag
 

categorie categorie Cursus
cursus
Congregatie van Sint Jan
(Sint Jan)

Congregatie van Sint Jan

Website E-mail

Met o.a. de Broeders van Sint Jan, de Zusters van Sint Jan en het jongerenprogramma Licht Vuur & Waarheid

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 26 mei 2018    Evangelie van 2018-05-26
begintijd10:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelStudiedag De wijsheid van de kloosters
beschrijving

Studiedag De wijsheid van de kloosters
Bidden, hoe werkt dat?

Met Broeder Ignaz-Maria, csj., Abt Ad Lenglet, osb., Pater Frans Vervoren, ocd.

De wijsheid van de kloosters heeft te maken met verschillende ervaringen van het menselijke leven. In 2016 hebben we in de JohannesAcademie nagedacht over de 3 geloften van maagdelijkheid, armoede en gehoorzaamheid en wat deze geloften ons te zeggen hebben over onze verhouding tot seksualiteit, bezit en autonomie. Afgelopen jaar was het thema “gemeenschapsleven”: kloosterlingen hebben veel wijsheid opgedaan als het gaat om het leven in gemeenschap. Dit jaar is het thema “bidden”. Waarschijnlijk de “plaats” waar kloosterlingen het meest te vertellen hebben.

Bidden: “een opwelling van het hart, gewoon een blik omhoog naar de hemel” zei H. Theresia van Lisieux. Er zijn niet per se woorden nodig als wij bidden. In de stilte van ons hart is beleven we deze contact met God. In zekere zin het meest natuurlijke, gewone gebeuren van het menselijke leven als wij beseffen dat onze meest natuurlijke relatie de relatie tot onze Schepper is. Wij zijn in ons bestaan volledig afhankelijk van Hem. In de aanbidding beleven we dat. Maar de kloosterlingen hebben ook de wijsheid en de rijkdom van het gemeenschappelijke gebed geleerd. Door de gezang van de Psalmen, door het vieren van de Eucharistie staan we als gemeenschap voor God - als Zijn volk.

Tijdens deze dag zullen zowel vragen over het persoonlijke gebedsleven en de moeilijkheden en valkuilen ermee besproken worden als ook het belang om in gemeenschap als kerk te bidden. We zullen het gebed ontdekken als het meest fundamentele niet alleen in ons christelijk leven, maar ook in ons menselijk bestaan.

Sprekers

  • Br. Ignaz-Maria Ringhofer, csj. is priester van de Congregatie van Sint Jan en prior van zijn gemeenschap in Utrecht.
  • Abt Ad Lenglet, osb. is abt van het benedictijnse klooster Benedictusberg, in Vaals.
  • Pater Frans Vervoren, ocd. is pater kameliet in Amsterdam.


Kosten
Toegang is € 15

Graag inschrijven via de website!

info

www.gerardusmajella.nl

organisatieCongregatie van Sint Jan
locatieThomas รก Kempis Leerhuis, Broerestraat 12
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl