Vandaag is donderdag 28 maart
Witte Donderdag
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
De Wandelmaat
(Wandelmaat)

De Wandelmaat

Website E-mail

Ontmoeting en verwondering,
thuis raken in de kloostersfeer,
gemoedelijk met elkaar oplopen,
soms in stilte,
ziedaar de ingrediënten van kloosterwandelreizen. Ons wandelen ademt de sfeer van een pelgrimswandeling.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 5 t/m zaterdag 9 juni 2018    Evangelie van 2018-06-05
begintijd11:00 uur
eindtijd14:30 uur
 titelKloosterwandeling
beschrijving

De Wandelmaat organiseert regelmatig wandeltochten.

‘Te gast bij monniken en missiezusters’

Dinsdag 5 t/m zaterdag 9 juni 2018

Deze wandeling verbindt twee kloosters met heel verschillende soorten religieus leven met elkaar. We beginnen onze tocht in de abdij Lilbosch in Pey-Echt. Een mannenklooster van de orde van de Cisterciënzers, voor wie stilte en gebed een belangrijke rol spelen in hun leven.

Ons tweede gastenverblijf is het Heilig Hartklooster in Steijl van de missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest. Het klooster is het moederhuis van de zusters wereldwijd. Hier leven momenteel ongeveer 90 zusters. Onder hen velen die zich jarenlang hebben ingezet in verre landen overzee, maar ook in Europa. Deze ‘blauwe zusters’ ontvangen veel mensen van ver en nabij voor bezinning.

Abdij Lilbosch, Pey-Echt
Tijdens deze kennismaking met het monastieke leven van deze Trappisten proberen we zelf zoveel mogelijk mee te draaien in het dagelijkse gebeds- en werkritme van deze monniken. Als de monnik werkt, wandelen wij. Voor de meesten onder ons zal dat even wennen zijn. Maar het maakt de dagen in - en buiten - het klooster tot een boeiend avontuur. 

Op dinsdag ontmoeten gids en reisgenoten elkaar rond 11.00 uur in Abdij Lilbosch. Na de kennismaking wonen we het middaggebed bij en gebruiken we zwijgend de warme maaltijd. Hierna vindt de opening plaats, waarna we een omgevingswandeling maken. We zijn op tijd terug voor de vespers van 17.30 uur. Tijdens de aansluitende broodmaaltijd mag gesproken worden. ‘s Avonds is er een gesprek met broeder Johannes. De dag wordt afgesloten met de completen van 20.30 uur.

We starten de volgende dagen hier ‘s morgens vroeg rond half zes met een stiltewandeling. Na de metten (het nachtgebed van 4.30 uur) gaan we wandelen. In een stille wereld, met - als het mee zit - de sterren aan de hemel en bijgelicht door de maan. Het is een wandeling van ongeveer een uur. Tijdens ons verblijf hebben we op woensdagavond nog een gesprek met de abt, broeder Malachias. Op een van de dagen is er een korte rondleiding door het klooster. 

Heilig Hartklooster, Steyl
Op donderdagmiddag vertrekken we met enkele auto’s naar het Heilig Hartklooster in Steyl. We zijn te gast bij de missiezusters. Het kloosterdorp dankt zijn bestaan aan de Duitse pater Arnold Janssen. Hij stichtte hier in 1875 een aantal missiecongregaties, waaronder die van de ‘blauwe zusters’. Ook richtte hij een congregatie op van aanbiddingszusters, de zogenoemde roze zusters. Trokken de blauwe zusters de wereld in om goede werken te verrichten, de roze zusters bleven thuis, in hun klooster, om permanent te bidden en Gods schepping te loven. Dat doen ze nog steeds. De roze zusters wonen apart in slotklooster Heilige Geest, aan de rand van Steijl. Ze bidden in een kapel, die door een traliewerk gescheiden is van een tweede kapel voor publiek. Zo kunnen de bezoekers de zusters, die nooit in de buitenwereld komen, zien bidden en eventueel zelf meebidden.

Na een kennismakingsgesprek met ‘blauwe zuster’ Margret kijken we naar de dvd ‘Het begon in Steyl’. Ook krijgen we een rondleiding door het klooster. Om 18.00 uur wonen we de vespers bij, waarna we gaan eten. De avond brengen we samen in de huiskamer door.

De vrijdag begint om 6.30 uur met de lauden en aansluitend een eucharistieviering. Hoogtepunt op deze dag is het gesprek met de overste van de ‘roze zusters’. Met haar kunnen we van gedachten wisselen over wat de zusters én ons beweegt. ’s Middags wandelen we naar de Kapel Onze Lieve Vrouw van Genooi en bezoeken we het kloosterdorp Steyl. Op zaterdagmorgen wandelen we na de getijden en het ontbijt - via het veer over de Maas - naar het kastelendorp Baarlo. Na de warme maaltijd sluiten we deze kloosterwandeling af en nemen we rond 14.30 uur afscheid van elkaar.

info

www.dewandelmaat.nl/kloosterwandelingen/pelgrimeren-op-een-fries-kloosterpad-nieuw

organisatieDe Wandelmaat
locatieAbdij Lilbosch, Pepinusbrug 6 en Heilig Hartklooster Steyl
plaatsEcht (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl