Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie processie
processie
wanneerwoensdag 6 maart t/m zaterdag 20 april 2019    Evangelie van 2019-03-06
(Aswoensdag)
 titelKruiswegwandeling Sneek
beschrijving

Van Aswoensdag 6 maart tot en met Paaszaterdag 20 april a.s. hangen veertien kruiswegstaties in het centrum van Sneek. De fotokopieën op groot A1 formaat vertellen in winkels en etalages het lijdensverhaal van Jezus uit het Bijbels evangelie: van de veroordeling door Pilatus tot de kruisiging en graflegging van Jezus.

Het is voor het eerst dat in Noord-Nederland een Kruiswegwandeling in de aanloop tot Pasen op deze manier op straat wordt aangeboden. Burgemeester Janneke de Vries van gemeente Zuidwest Fryslân en pastoor Peter van de Weide openen de Kruiswegroute op Aswoensdag 6 maart a.s. Vanaf 9.30 uur is een Aswoensdagviering in de kapel van zorgcentrum Bonifatiushuis: het startpunt van de Kruiswegwandeling. De officiële opening door burgemeester en pastoor is vanaf 10.30 uur bij het Bonifatiushuis.

Stilstaan
Het woord statie komt van het Latijnse ‘statio’ dat staan of stilstaan betekent. Bij ieder kruiswegtafereel staat een toelichting die bezoekers doet stilstaan bij de vraag wat de lijdensweg van Christus vandaag de dag voor mensen betekent. De tentoongestelde fotostaties zijn kopieën van de kruiswegstaties uit de RK Sint Martinuskerk.

De kruiswegwandeling begint bij het zorgcentrum Bonifatiushuis (Jachthavenstraat 28) en leidt deelnemers langs winkelstraten en bijzondere locaties in de stad. Eindpunt is de Sint Martinuskerk (Singel 62). De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur met onderweg voldoende (horeca) gelegenheid om uit te rusten. Op de 14 deelnemende locaties is een gratis boekwerkje verkrijgbaar met de hele routebeschrijving.

Volendam
Het idee van een openbare Kruiswegwandeling komt van de familie Kras in Volendam. Zij zijn eigenaar van de kruiswegstaties uit de Volendamse St. Vincentiuskerk die in de Tweede Wereldoorlog zijn verwijderd. De familie wil dat de kruiswegstaties ook in hedendaagse tijd hun functie hebben. Jaarlijks worden ze in de voorbereidingstijd van Pasen in Volendam tentoongesteld. De Kruiswegwandeling in Sneek is een initiatief van de Sint Antonius van Paduaparochie waar de Sint Martinuskerk deel van uit maakt.

info

Sint Martinuskerk Sneek
Renate Dümmer
renate.dummer@home.nl

locatieZorgcentrum Bonifatiushuis, Jachthavenstraat 28
plaatsSneek (Friesland)
postcode86
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl