categoriemuziek
wanneerzaterdag 8 juli 2017
beginttijd16:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelOrgelconcert door Frank Heye
beschrijving

Op zaterdag 8 juli vindt in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom het laatste orgelconcert plaats in de serie die deze voorzomer op zaterdagmiddagen door de Gertrudis Cultuurstichting (GCS) wordt georganiseerd. De Belgische organist Frank Heye bespeelt de drie monumentale orgels van de “Orgeltuin Gertrudiskerk” in een programma met muziek van Belgische (orgel)componisten. Bovendien: zoals zo veel erfgoed in de Getrudiskerk hebben ook de orgels een relatie met de Zuidelijke Nederlanden c.q. België.

Het koororgel, daterend uit 1730/40, is gebouwd door Louis II Delahaye (1696-1781), telg uit het Vlaamse orgelbouwers-geslacht dat in Gent en later in Antwerpen werkzaam was. Het andere aanwezige koororgel (uit 1857) van de Bergen op Zoomse orgelbouwer Cornelis Rogier vertoont laat 18e eeuwse kenmerken. Rogier was in zijn jonge jaren als meubelmaker en orgelbouwer in Antwerpen (ook) in de leer bij Jean Corneille Charles Delahaye, laatste telg uit het genoemde orgelbouwers-geslacht. Tenslotte: de kas het grote Duitse Ibach-orgel is gebouwd door schrijnwerkers en beeldhouwers van het atelier Peeters-Divoort uit Turnhout. De architect van de kas was de Brusselaar Emanuel Cels (1821-1894)!

Frank Heye speelt aan de beide koororgels muziek uit de tijd van de barok. Pieter Cornet was in het begin van de 17e eeuw als organist en componist werkzaam in Brussel; van hem wordt aan het Delahaye-orgel een Courante met variaties ten gehore gebracht. Het Rogier-orgel klinkt in de Suite in F van de in Gent geboren componist Jean-Baptiste Loeillet (1680-1730). Het grootste deel van het programma speelt Frank Heye aan het Ibach-orgel. Het is 20e eeuwse, laat-romantische muziek van de Belgische componisten Herman Roelstraete (1925-1985), Gabriël Verschraegen (1919-1981) en van de ook in Nederland beroemde componist-organist Flor Peeters (1903-1986). Diverse muzikale vormen komen aan bod, o.a. een sonate voor orgel, een passacaglia en tot slot “Concert Piece” Op. 52a van Flor Peeters. Veel mogelijkheden voor het kleurrijke Ibach-orgel!

De organist Frank Heye studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent bij Edward de Geest en daarna bij Dirk Verschraegen. Voorts behaalde hij het diploma ‘2e cyclus nieuwe structuur instrument’ en volgde meestercursussen bij grote namen als Huys, Kooiman, Koopman en Bovet. Zijn repertoire omvat alle stijlperioden met extra aandacht voor hedendaagse muziek en voor Vlaamse componisten. Hij is orgel-titularis van Destelbergen, betrokken bij restauraties, mede-organisator van orgelcycli, en leraar aan de Muziekacademie “Gabriël Verschraegen” in Gent en aan de Academie in Oudenaarde.

Heye concerteert frequent in eigen land en in de meeste Europese landen. Op diverse cd’s is zijn orgelspel vastgelegd. In de orgelinformatiehoek bij de ingang van de kerk zijn Cd’s en diverse lectuur verkrijgbaar. Tevens gratis mee te nemen folders én de enige tijd geleden verschenen nieuwe Orgelmagazine 2017, ditmaal een extra dik exemplaar vanwege het 10-jarig bestaan van de Brabantse Orgelfederatie.

Het concert begint deze middag, zoals meestal het geval is, om 16.00 uur.

De entree bedraagt € 8
Voor de Vrienden van het Ibach-orgel geldt een entreekorting van 50%.

De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.

info

Gertrude van Roode-Verhees
gertrudevanroode@hetnet.nl
www.gertrudiscultuurstichting.nl

locatieGertrudiskerk, Grote Markt 10
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl