categoriecursus
wanneermaandag 27 november 2017
beginttijd09:30 uur
 titelStudiedag - Reorganisatie en Evangelisatie
beschrijving

Op 27 november wordt in Heiloo een studiedag gehouden voor de pastorale krachten van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Die gaat niet alleen over krimp, kerksluitingen en reorganisatie, maar ook over de verkondiging van het evangelie, in de tijd van kerkvader Augustinus (Paul van Geest) en nu (Mirjam Spruit). En we kijken naar de bisdom­bedevaart in het spoor van Franciscus.

De studiedag begint om 9.30 uur met de viering van de heilige Eucharistie in concelebratie met de bisschop in de kapel van het St. Willibrord­semi­narie en Diocesaan Centrum (Juliana­klooster). Een mooiere uiting van de verbondenheid van priesters en bisschop in het presbyterium van het bisdom is niet denkbaar. Ook de diakens en pastoraal werkers vieren de Eucharistie mee, ieder in hun eigen taak en zending binnen de Kerk, die een levend lichaam van Christus is. Zo brengen we tot uiting dat de Eucharistie als viering van het paasmysterie volgens de opdracht van de Heer, het centrum is en de bron van alle pastoraal.

Naar aanleiding van de gespreksnotitie Kerk in een verander(en)de samenleving, die Mgr. Punt en Mgr. Hendriks eind vorig jaar hebben uitgebracht, wordt ingegaan op pastorale (door Mgr. Hendriks), financiële (door de econoom) en caritas-aspecten (door Ernst Meijknecht). Natuurlijk zal er ook volop gelegenheid tot vragen en gesprek zijn over de reorganisatie van de bisdomcurie, de samen­werking of fusie van parochies, omgaan met kerkgebouwen enz. enz. Deze aspecten zijn niet altijd de prettigste, maar we mogen onze ogen er niet voor sluiten. Trouwens we zijn er allemaal bij gebaat - op de eerste plaats de gelovigen zelf - dat er kerkelijke structuren ontstaan die maken dat we kunnen beleven dat we een levende gemeen­schap zijn!

Het grootste deel van de dag is gewijd aan alles wat met de verkondiging van het evangelie in onze tijd verband houdt. Matthijs Jansen en Lyanne Blonk (projectleider bisdom­bedevaart) berichten over de voortgang van de bisdom­bedevaart, een belangrijk moment - zo hebben we gemerkt - voor evangelisatie en kerkopbouw.

Na middaggebed en lunch spreken prof. Paul van Geest en Mirjam Spruit over evangelisatie. Beide sprekers behoeven geen introductie. Paul van Geest is hoogleraar aan de TST en bekend van radio en TV en van andere media en een Augustinuskenner. Vanuit die expertise zal hij spreken over hoe Augustinus evangelisatie aanpakte. Mirjam Spruit, nu van het Centrum voor Parochie­spi­ri­tua­li­teit, heeft vele jaren voor het bisdom Haarlem-Amsterdam gewerkt, heeft gewerkt aan het Nederlands­talige compendium voor de nieuwe evangelisatie en is steeds bezig nieuwe goede initiatieven op het spoor te komen.

Het thema sluit mooi aan bij het voor­bereidingstraject voor de speciale maand voor Missie en evangelisatie die paus Franciscus heeft uitgeroepen voor oktober 2019.

De afsluiting is een gezellige ontmoeting en uitwisseling. Ook dat is belangrijk: we staan er samen voor om kerk te zijn in deze tijd en het is belangrijk dat we elkaar in die geest ontmoeten. De bisschoppen hopen van harte dat alle actieve priesters, diakens en pastoraal werkers zullen komen!

info

www.arsacal.nl
www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl

locatieDiocesaan Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Hoogeweg 65
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
doelgroepPriesters en religieuzen Priesters en religieuzen

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl