categorieconferentie
wanneervrijdag 15 december 2017
beginttijd10:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelReligieuze dienstbaarheid in beweging
beschrijving

Studiedag: Met nieuwe ogen en een nieuw hart - Religieuze dienstbaarheid in beweging

Thema
De dienstbaarheid die religieuze ordes en congregaties in het verleden steeds op zich hebben genomen, is in onze tijd niet vanzelfsprekend meer. Vooreerst zijn heel wat dimensies van deze dienstbaarheid vandaag overgenomen door de staat of door professionele organisaties (bv. onderwijs of zieken- en armenzorg). Daarnaast zijn de meeste ordes en congregaties sterk uitgedund door het uitblijven van nieuwe roepingen, waardoor het engagement door steeds oudere (en steeds minder) schouders gedragen dient te worden.

Toch behoort het element van dienstbaarheid wezenlijk tot het religieuze leven, of het nu gaat om actieve of om contemplatieve ordes en congregaties. De uitdagingen zijn legio: enerzijds moeten reeds bestaande vormen van dienstbaarheid opnieuw overdacht en geëvalueerd worden, anderzijds moet er gezocht worden naar nieuwe ideeën en initiatieven, waardoor het religieuze leven kan vernieuwd worden in en voor onze tijd. Over deze thematiek en de hieruit voortvloeiende vragen willen wij graag reflecteren op deze studiedag.

Programma
10.00 Onthaal en koffie
10.30 Welkom en inleiding - Stephan van Erp 
10.45 Kan Uw dienaar in vrede heengaan?
11.15 Over het apostolaat van de dominicanen in Wallonië
11.45 Het Annahuis te Breda - Maaike de Haardt
12.15 Vragen en discussie
12.30 Lunch
14.00 Lezingenblok 1
15.00 Lezingenblok 2
16.00 Receptie

Praktisch
Deelname is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Geef je op door een e-mail te sturen naar anton.milh@kuleuven.be

De lezingen van deze studiedag verschijnen in boekvorm bij uitgeverij Halewijn en zullen te koop worden aangeboden op de dag zelf.

info

anton.milh@kuleuven.be

locatieSt. Anthony’s College
plaatsLeuven (België)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl