categorieliturgie
wanneerzaterdag 5 mei 2018
beginttijd19:00 uur
 titelOpening kapelbergseizoen Bergharen
beschrijving

Op zaterdag 5 mei wordt in Bergharen een nieuw Kapelbergseizoen geopend. Om 19.00 uur zal pastoor Martin Claes van parochie De Twaalf Apostelen voorgaan in de eerste openluchtviering van dit jaar. Tevens zal die avond Jack Steeghs aan de geloofsgemeenschap voorstellen. Hij wordt de nieuwe eerst aanspreekbare pastor voor Bergharen en Hernen-Leur.

Jack Steeghs (53 jaar) woont in Zaltbommel, is getrouwd en draagt samen met zijn vrouw de zorg over vijf opgroeiende kinderen. Hij werkt in deeltijd in parochie De Twaalf Apostelen als pastoraal en opbouwwerker.

Jack werd geboren in Neerkant, in de Brabantse Peel, groeide daar op als boerenzoon en nam in 1995 het ouderlijk bedrijf (varkens en akkerbouw) over. Toch kreeg zijn toekomst al vrij snel een ander perspectief wat te maken had met een veranderende landbouw/samenleving. Zijn nieuwsgierigheid naar levensvragen, naar wat mensen beweegt, te beginnen bij zichzelf,  is hij in 1997 opnieuw gaan studeren. Al tijdens zijn studie theologie werd hij projectmedewerker kerk, landbouw platteland in het aartsbisdom Utrecht. Dat aandachtsveld boeide hem steeds meer: daarom is hij actief met boerenpastoraat. Hij ziet ernaar uit om vanaf 1 mei in de geloofsgemeenschappen van De Twaalf Apostelen aan de slag te gaan.

Sinds 1939 zetelt Maria onafgebroken op het hoogste punt in het Land van Maas en Waal. De Mariadevotie heeft daar een veel langere geschiedenis. In 1312 werd door de abdij van Camp, een plaats net over de Duitse grens, “de Molenberg” gekocht. De orde der cisterciënzers bouwden er later een kapel. Zij plaatsten daarin een beeld van de Moeder van Smarten, een zogenaamde piëta. Maria is gezeten op een rotsblok met het gestorven lichaam van haar Zoon op haar schoot. We zien bij Hem de wondentekenen, ook wel stigmata genaamd, op handen, voeten en in de hartstreek.

Op 5 mei wordt het seizoen geopend. Op de zaterdagen erna zal er steeds om 19.00 uur een viering zijn. Gedurende de hele maand zullen er meer plechtigheden zijn van verschillende groepen die als bedevaartgangers de weg weten te vinden om even dicht bij Maria te zijn, een kaarsje te branden en om even haar warme schutsmantel te ervaren.

info

www.mariakapelbergharen.nl

locatieKapelberg, Molenweg 53
plaatsBergharen (Gelderland)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl