categorieliturgie
wanneerzondag 2 september 2018
beginttijd17:00 uur
 titelVesper - Nagedachtenis kardinaal Willebrands
beschrijving

Op initiatief van het Kardinaal Willebrands Archief wordt op 2 september om 17.00 uur een viering gehouden ter nagedachtenis van kardinaal Johannes Willebrands. De viering vindt plaats in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht (Lange Nieuwstraat 36) en begint om 17.00 uur. In de vesperviering zal kardinaal Eijk voorgaan. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het nabijgelegen Sint-Bonifatiushuis (Nieuwegracht 61).

Kardinaal Johannes Willebrands (1909-2006) was één van de pioniers van de oecumenische beweging in Nederland. Van 1960 tot 1989 werkte hij voor het Secretariaat, later de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Eenheid van de Christenen, aanvankelijk als secretaris en vanaf 1969 als voorzitter. Tussen 1975 en 1983 was hij daarnaast aartsbisschop van Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. In 1997 keerde kardinaal Willebrands definitief naar Nederland terug waar hij zich vestigde bij de zusters Franciscanessen van Denekamp. Hij overleed op 2 augustus 2006. Op 8 augustus werd hij vanuit de Sint-Catharinakathedraal begraven op de begraafplaats Sint Barbara in Utrecht.

Willebrands heeft al zijn boeken, brieven en persoonlijke bezittingen aan het Aartsbisdom Utrecht nagelaten. Vooral door zijn functie in het Vaticaan heeft hij een aanzet gegeven tot de ontwikkeling van een katholieke oecumenische theologie.

Het Kardinaal Willebrands Archief werd in december 2006 door de toenmalige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Simonis, opgericht om de geestelijke nalatenschap van wijlen Johannes kardinaal Willebrands betreffende de oecumene (Jodendom, Orthodoxie, Reformatie) op een zorgvuldige wijze te beheren en te zijner nagedachtenis te verspreiden. Het Kardinaal Willebrands Archief is in dat kader onder meer betrokken bij de totstandkoming van een biografie van kardinaal Willebrands.

info

www.aartsbisdom.nl

locatieSint Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36
plaatsUtrecht (Utrecht)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl