categoriemuziek
wanneerzondag 4 november 2018
beginttijd16:00 uur
 titelKoorconcert - Musica Cordis
beschrijving

Op zondagmiddag 4 november verzorgt het Zeeuwse Kamerkoor “Musica Cordis” o.l.v. Hans Smout in het aanbod van de Gertrudis Cultuurstichting (GCS) een concert in de Bergse Gertrudiskerk. Het thema van het concert luidt “Terug in de tijd”.

De bezoekers kunnen geestelijke koormuziek beluisteren zoals die de voorbije vier eeuwen geklonken heeft. Er wordt vooral veel muziek met begeleiding van een ad hoc strijkersensemble uitgevoerd, maar er zullen ook enkele werken klinken met alleen b.c.-begeleiding en er is veelstemmige a capella koormuziek.

Het concert vindt plaats in het kader van 35 jaar Musica Cordis. “Terug in de tijd”: koor en instrumentalisten nemen u in het programma mee vanaf hedendaagse muziek tot aan het begin van de 17e eeuw.

Begonnen wordt met een indrukwekkend “Pater noster” van de Letse componist Peteris Vasks, voltooid in 1997 voor koor en strijkorkest. Na een deel uit de Berliner Messe (1990) van de Est Arvo Pärt voor dezelfde bezetting wordt de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw geïllustreerd door het a capella gezongen motet “Beati quorum via” van Charles V. Stanford (1852-1924).

Arrangeren was in de 18e en 19e eeuw (en is thans weer!) een gewaardeerde vaardigheid: speciaal voor dit concert arrangeerde Rob Daane de orgelbegeleiding van het beroemde “Geistliches Lied” uit 1856 van Johannes Brahms voor strijkorkest. Via een dubbelkorig a capella gezongen “Kyrie” van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847), het onvolprezen “Ave verum corpus” KV 618 (1791) van W.A. Mozart en het dubbelkorige motet met b.c. “Ich lasse dich nicht” van J.S. Bach (1685-1750) wordt de 17e eeuw bereikt.

Van Dieterich Buxtehude (1637-1707) klinkt de grote vocaal-instrumentale meerdelige Cantate “Nimm von uns, Herr” en van Heinrich Schütz (1585-1672) het zesstemmige motet met b.c. “Dass ist je gewisslich wahr”. De Venetiaanse vocaal-instrumentale klankpracht in “Beatus vir” (ps. 111/112) van Claudio Monteverdi (1567-1643) besluit de reis door de tijd.

info

www.gertrudiscultuurstichting.nl

locatieGertrudiskerk (Peperbus)
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl