categorielezing
wanneerzondag 17 november 2019
beginttijd09:30 uur
 titelGetuigenis ex-IS gevangene Jasek
beschrijving

Op zondag 17 november 2019 zal Petr Jasek om 09:30 uur in de Hervormde Gemeente aan de J.A. Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk a/d IJssel spreken over zijn periode van gevangenschap.

Ze noemden hem vies varken of vuile rat. Ze sloegen hem met een stok. Hij moest de wc-schoonmaken met zijn blote handen. Petr Jasek, christen uit Tsjechië, zat in Sudan gevangen met IS-jihadisten als celgenoot. Ondanks de marteling en vernedering ervoer hij een diepe vrede, zoals hij nog nooit had meegemaakt.

Petr Jasek, regiomanager Afrika van Voice of the Martyrs, een zusterorganisatie van de Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), reisde in december 2015 naar Sudan om na te gaan hoe de situatie daar voor christenen was. Vlak voor zijn vertrek wordt Petr opgepakt.

Islamitische gebedsoproep
In de eenpersoonscel waarin Petr om half twee ’s nachts terecht komt, liggen al zes mannen. “Rond half zes werd ik gewekt door de islamitische gebedsoproep. De mannen wezen me waar ik moest staan zodat zij niet naar me hoefden te kijken terwijl ze baden. Daarna vroegen ze of er nog nieuws was. Ik vertelde over de aanslag in Parijs waarbij 129 mensen omkwamen. Daarop sprongen ze op en schreeuwden minutenlang ‘Allahu Akbar!’ Ik wist meteen met wat voor soort gasten ik in de cel zat. Uit angst deelde ik geen nieuws meer.”

Slaaf
Petr is in de benauwde cel omringd door mannen die vijf keer per dag hardop bidden en hardop of zingend uit de Koran voordragen. “Het deprimeerde me maar de Heilige Geest bemoedigde me met de woorden van Efeziërs 3:20 -21 en Filippenzen 4:7.” Zijn celgenoten gaan Petr gebruiken als slaaf: hij moet hun kleding wassen en met blote handen de wc schoonmaken. Ook laten ze hem lang staan of zitten en slaan ze hem met een houten stok. “Ik dacht de hele tijd aan Jezus en wat Hij ervaren had, en loofde en eerde God. Ik zag Hem duidelijk voor me en ervoer de grootste vrede ooit. Tijdens de mishandelingen bad ik zelfs voor mijn familie en andere gevangenen.”

Petr verwerkte de gebeurtenissen in het boek ‘In handen van IS’. Deze is tijdens de bijeenkomst verkrijgbaar.

info

www.sdok.nl

locatieHervormde Gemeente, J.A. Beijerinkstraat 53
plaatsNieuwerkerk a/d IJssel (Zuid-Holland)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl