categoriecursus
wanneerzondag 22 t/m donderdag 26 augustus 2021
 titelZomercursus Mystieke literatuur
beschrijving

De Evangelische Peerle is een van de belangrijkste en meest invloedrijke mystieke teksten uit de 16de eeuw.  De auteur is zo goed als onbekend, we weten alleen dat ze een vrouw was die op 27 januari 1540 op 77-jarige leeftijd overleed. Maar dat heeft niet belet dat dit ‘geloofsboek’ een buitengewoon succes heeft gekend en een echte bestseller is geworden. Hij werd in verschillende versies overgeleverd,  kende vele herdrukken en is vertaald in o.m. het Latijn (1545), het Frans (1602) en het Duits (1676).

De Grote Peerle, waaruit we in deze zomercursus lezen, bestaat uit meer dan 150 hoofdstukjes – meditaties, onderrichtingen, gebeden, tweespraken, geestelijke en liturgische oefeningen, enz. – die in hun veelvormigheid en veelkleurigheid cirkelen rond hetzelfde thema: Gods aanwezigheid in de grond van de ziel en hoe nodig het is voor de christen om de ‘weg naar binnen’ te gaan die leidt naar de vereniging met God en hem in staat stelt om ‘Godformich’ te gaan leven.

Geschreven in de eerste helft van de 16de eeuw – nog vóór het Concilie van Trente  en de Contrareformatie – vinden we in de Peerle de grondtrekken van de grote mystieke tradities van de Nederlanden en het Rijnland terug. Maar we stellen ook de invloed van de opkomende reformatie vast. Daarmee is de Peerle een van de belangrijke mystieke teksten die een brug slaat van de middeleeuwen naar de moderne tijd.

In deze 24ste zomercursus lezen we elke voormiddag uit de Grote Evangelische Parel. De namiddagen zijn gewijd aan de lectuur van teksten die ermee in verband staan: de Tempel van onze Ziel (van de hand van dezelfde schrijfster), de Arnhemse Mystieke Preken en de Institutiones Taulerianae waarin grote stukken van de Peerle werden opgenomen. 

Het cultureel programma voorziet in een film op maandagavond en op woensdagavond een exclusief bezoek aan het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in de Gentse St.-Baafskathedraal, gevolgd door een orgelconcert. Het bezoek wordt voorbereid in de namiddag met lezingen over de iconografie, theologie en spiritualiteit van het altaarstuk.

info

www.kerknet.be/leerhuis-voor-christelijke-spiritualiteit/evenement/zomercursus-2021?microsite=10220

locatieOude Abdij van Drongen, Drongenplein 26
plaatsGent (België)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl