categorieliturgie
wanneermaandag 7 november 2022
 titelWillibrordzondag
beschrijving

Op 7 november viert de Kerk in Nederland haar patroonsfeest. We gedenken de heilige Willibrord, geloofsverkondiger en aartsbisschop van Utrecht.

Sint Willibrord (658-739) werd geboren in Northumbrië (Engeland). In 690 voer hij met elf gezellen de Noordzee over en landde op de Hollandse kust en begint in de Lage Landen te missioneren. Hij verricht dit werk onder de bescherming van de Pepijn, hofmeier van de Frankische koning en met de zegen van paus Sergius I, die Willibrord bisschop wijdde en tot aartsbisschop van de Friezen benoemde. Willibrord vestigde zich in Utrecht, waar hij een kerk bouwde gewijd aan de Heilige Verlosser. Hij stichtte in Holland, Brabant tot aan Echternach (in Luxemburg) vele kerken, kloosters en andere vestigingen. Zo legde hij een stevig fundament voor de opbouw van de Kerk in de Lage Landen en Duitsland. Willibrord stierf op 7 november 739 en werd begraven in de Abdij van Echternach. Sinds 1939 is hij patroon van de Nederlandse kerkprovincie.

Willibrordzondag
Willibrordzondag – dit jaar op zondag 6 november – staat sinds jaar en dag in het teken van de oecumene in Nederland.

Het thema van Willibrordzondag 2022 is: “De liefde van Christus beweegt de wereld tot eenheid en verzoening”. Hiermee sluiten we dit jaar aan bij het thema van de elfde Wereldraad van kerken, die in september in Karlsruhe (Duitsland) is gehouden en waar christenen van alle denominaties en werelddelen aan deelnamen.

Ten overstaan van de crises waar de wereld momenteel mee geconfronteerd wordt (denk aan: klimaat, migratie, oor­log, armoede), doet het ertoe hoe religies, kerken, christenen zich opstellen. In de oecumenische beweging ontspringt de inzet voor gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping aan het geloof in de liefdevolle en barmhartige God, die om de hele schepping bekommert is en die zich in Jezus Christus heeft geopenbaard. Op Willibrordzondag willen we stilstaan bij de vraag wat de liefde van Christus betekent in ons denken over God, in ons persoonlijk leven, in de gemeenschap, in de relatie tussen kerken en in de wereld.

In alle parochies in ons bisdom wordt er komend weekend een (deur)collecte gehouden voor het werk van de katholieke vereniging voor oecumene.

info

www.oecumene.nl/kalender/willibrordzondag

locatie
plaatsNederland
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl