categoriecultuur
wanneerzondag 27 t/m woensdag 30 augustus 2006
 titelTussen hemel en aarde
beschrijvingTUSSEN HEMEL EN AARDE

Het wezen van religie in traditie, rituelen en mystiek
Altijd al heeft de mens de communio tussen hemel en aarde gezocht in de religieuze gemeenschap. Religieuze vieringen en handelingen doe je met elkaar. In Afrika gaat het om ubuntu, dat is “ik ben omdat wij zijn”.

Stichting Interreligio heeft een bijzondere interreligieuze zomerweek georganiseerd. De zomerconferentie wordt in de laatste week van augustus gehouden op landgoed de Reehorst in Driebergen. De week staat in het teken van de ontmoeting tussen hemel en aarde. Maar de organisatoren hopen dat het vooral ook een ontmoeting zal worden tussen mensen van verschillende religies en culturen.

In de Grieks-orthodoxe kerk wordt tijdens de gehele eucharistie de hemel present gesteld. In de westerse kerken is het altaar de plaats waar hemel en aarde elkaar raken. In de islam is de Koran zelf de ontmoeting tussen hemel en aarde.
In alle religies is er ook de mystieke traditie waarin men een weg zoekt naar de unio mystica, de eenwording met het goddelijke. In de mystieke tradities is de mens zelf het altaar en de tempel. De individuele mystieke ervaring overstijgt de afzonderlijke religies. Misschien is de mystieke traditie wel de beste weg om tot dialoog te komen.

In deze zomerweek komen de volgende vragen aan de orde:
-Waarin geloven christenen, islamieten, in Afrika en
hindoeïsme/boeddhisme? Over onderscheiding en verschillen.
-Wat zijn de kenmerkende gemeenschapsvormende rituelen in het
christendom, de islam, Afrika en hindoeïsme/boeddhisme? Over kennis nemen van en respect hebben voor.
-Wat kan de bijdrage aan de dialoog zijn van de mystieke tradities van het christendom, de islam, Afrika en hindoeïsme/boeddhisme? Over het menselijke en het goddelijke.
-Wat zijn de bijdragen van alternatieve vormen van religie zoals de vrijmetselarij en de Bahai.

Sprekers en werkgroepleiders:

Dr. Seyed Azmayesh, Imam Abdulwahid van Bommel, drs. Maria van den Boer, drs. Julie Ndaya-Tshiteku, Alfred Quenen, prof.dr. Frans Wijsen, prof. dr. Bert Kersten, dr. Paul van der Velde, dr. Riemer Roukema, dr. John van Schaik en drs. Rinus van Warven.

Praktische informatie

De zomerweek vindt plaats van maandag 27 tot en met donderdag 30 augustus op Antropia, Cultuur & Congrescentrum, gelegen op het Landgoed de Reehorst tegenover het station Driebergen/ Zeist.

De organisatie is in handen dr. John van Schaik en drs. Rinus van Warven van Stichting Interreligio. Kosten € 175,- (excl. koffie/maaltijden). Bij voldoende belangstelling is er een campeervoorziening a € 13, - per nacht.

Sprekers en werkgroepleiders

Dr. Seyed (= meester) Azmayesh is de officiële vertegenwoordiger in Europa van de Nematollah Soefi orde uit Iran. Hij promoveerde aan de Sorbonne in Parijs in recht en religiewetenschappen

Imam Abdulwahid van Bommel studeerde op een imam seminarie in Istanbul. Hij vertaalde onder meer de mystieke poëzie van Ynus Emre. Hij is actief in de dialoog tussen jodendom, christendom en islam.

Drs. Maria van den Boer is socioloog. Ze werkte voor Unicef en het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zambia. Zij is voorzitter van Stichting Ngnia ti Bé dat onder meer het Afrikaans gedachtegoed onder de aandacht wil brengen.

Drs. Julie Ndaya-Tshiteku is afkomstig uit Congo. Zij is ontwikkelingssocioloog en ethnoloog. Zij promoveert aan het Afrika-Studiecentrum aan de RU te Leiden met als onderwerp Le combat spirituéle waarin zij het snijvlak onderzoekt van de traditionele Afrikaanse spiritualiteit met de christelijke spiritualiteit in Congo-Kingshaha.

Alfred Quenen is van zijn zevende tot veertiende jaar opgeleid in de tempel in Benin (Afrika). Hij is vodunpriester in de hoogste graad en heeft als titel Kossilate. Als symbool van zijn kracht heeft hij de bijl gekregen. In zijn lezing vertelt hij over de tempelopleiding.
In de workshops leidt hij rituele en meditatieoefeningen met hulp van zang, djembe, bodypercussie en waterdrum.

Prof.dr. Frans Wijsen is directeur van het Nijmeegs Instituut voor missiologie van de Radboud-Universiteit. Hij promoveerde op de volksreligies van Afrika.

Prof. dr. Bert Kersten is Bahai. Hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit en aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen in Antwerpen.

Dr. Paul van der Velde (1959) doceert hindoeïsme en boeddhisme aan de Universiteit van Nijmegen en de Universiteit van Utrecht. Daarnaast begeleidt hij studiereizen naar Azië. Hij publiceert geregeld over Aziatische culturen en religies.

Dr. Riemer Roukema specialiseerde zich in de geschiedenis van het Vroege Christendom en Patristiek. Hij is hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit te Kampen.

Dr. John van Schaik studeerde in Utrecht en Antwerpen middeleeuwse mystiek en gnostiek. Hij is gespecialiseerd in de relatie tussen het zogenaamde 'esoterische’ of vrije christendom en het 'exoterische’ kerkelijke christendom.

Drs. Rinus van Warven is theoloog, journalist en programma-maker. Hij specialiseerde zich ondermeer in cultuurfilosofie, religiepyschologie en massacommunicatie. Rinus van Warven is vrijmetselaar

infoDr. John van Schaik
(030) 699 05 86
origenes-instituut@wanadoo.nl
Drs. Rinus van Warven
(038) 333 23 15
info@rinusvanwarven.nl
locatieAntropie, Cultuur en Congrescentrum
plaatsDriebergen/ Zeist (Utrecht)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl