Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
De Wandelmaat
(Wandelmaat)

De Wandelmaat

Website E-mail

Ontmoeting en verwondering,
thuis raken in de kloostersfeer,
gemoedelijk met elkaar oplopen,
soms in stilte,
ziedaar de ingrediënten van kloosterwandelreizen. Ons wandelen ademt de sfeer van een pelgrimswandeling.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 21 t/m zondag 23 september 2018    Evangelie van 2018-09-21
begintijd13:30 uur
eindtijd15:00 uur
 titelKloosterwandeling
beschrijving

De Wandelmaat organiseert regelmatig wandeltochten.

‘Gastvrij ontmoeten bij de Trappisten van Abdij Koningshoeven’

Vrijdag 21 t/m zondag 23 september 2018

Tijdens dit afwisselende driedaagse kloosterweekend maak je kennis met het leven van de trappisten van abdij Koningshoeven. Elke dag lopen we in de mooie omgeving, je bezoekt de brouwerij en er is een gesprek met de gastenbroeder. Je hebt voldoende gelegenheid om aan verschillende gebedsmomenten/vieringen van de broeders deel te nemen en je verblijft in een omgeving waar eenvoud en rust je omarmen. We verblijven deze dagen in een monumentale abdij. Een plek waar momenteel ongeveer 20 broeders leven en werken, gelegen in het landschapspark Moerenburg-Koningshoeven, aan de stadsrand van Tilburg en vlakbij de Oisterwijkse vennen.

De monniken van abdij Koningshoeven zijn Trappisten. De Trappisten zijn ontstaan toen in de 17e eeuw binnen de Cistercienzers een sterk verlangen ontstond naar een meer striktere beleving van de Regels van Benedictus.  Hierdoor ontstonden de Cistercienzers van Strikte Observantie’, in de volksmond ‘Trappisten’. Van oudsher is het streven naar soberheid een van de kernwaarden van de trappisten van Koningshoeven. Dit komt voort vanuit het Bijbelse principe van ‘goed rentmeesterschap’  en uit zich in een sobere en duurzame levensstijl waardoor er ruimte wordt geschapen voor anderen.

Abdij Koningshoeven is zelfvoorzienend, er wordt onder meer kaas, chocolade, honing en jam gemaakt. En op het terrein van de abdij is een brouwerij. In deze bedrijven wordt, vanuit ‘goed rentmeesterschap’ biologisch geproduceerd en wordt verspilling tegen gegaan door restproducten voor andere doeleinden te gebruiken. Op dit moment wordt bijvoorbeeld ook gewerkt aan een biologische waterzuiveringsinstallatie. Het doel van de abdij is om daarmee elke druppel afvalwater van de bierbrouwerij opnieuw te gebruiken. Ook stilte is een belangrijke kernwaarde voor de trappisten. Deze stilte uit zich vooral tijdens bepaalde momenten in de dagorde, de nacht en de vroege ochtend, en op bepaalde plaatsen. De stilte, waarin ruimte ontstaat voor een ontmoeting met jezelf, de ander en het mystieke (God), zorgt voor een goede balans tussen individu en gemeenschap.

Wij verblijven dit weekend in een bedding van gastvrijheid, stilte, soberheid en ontmoeting. Het gastenverblijf waar wij dit weekend verblijven is eenvoudig maar doeltreffend. De maaltijden zijn sober en vegetarisch (wel vis of ei) en het ontbijt en het middageten worden in stilte genoten. In 2018 zijn we voor het eerst te gast bij deze gemeenschap. Wij kijken al uit naar ons verblijf in de mooie abdij en bij de gastvrije trappisten. En daarbij ben jij van harte welkom. We ontmoeten je in 2018 graag bij abdij Koningshoeven in Berkel Enschot.

info

www.dewandelmaat.nl/kloosterwandelingen/gastvrij-ontmoeten-bij-de-trappisten-van-abdij-koningshoeven-berkel-enschot

organisatieDe Wandelmaat
locatieAbdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Eindhovenseweg 3
plaatsBerkel-Enschot (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl