Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 19 augustus 2018    Evangelie van 2018-08-19
begintijd08:00 uur
 titelSint Jeroensommegang
beschrijving

Een stille tocht langs heilige bruggen, Jeroensveld en Jeroenskerken

Deze stille tocht door de dorpskern van Noordwijk-Binnen wordt door de Parochiekern St. Jeroen en Maria ter Zee georganiseerd in samenwerking met de Protestantse Gemeente Noordwijk.

De eigenlijke feestdag van St. Jeroen is ieder jaar op 17 augustus. Dat is dit jaar op vrijdag. Om praktische redenen is ervoor gekozen om de Jeroensommegang in de ochtend van de derde zondag van augustus te laten plaatsvinden. Inmiddels bestaat de tocht in deze vorm precies twintig jaar en vormt een niet meer weg te denken jaarlijkse traditie. De bedoeling is het verhaal van Jeroen, de eerst bekende leidsman van de christelijke gemeenschap in het dorp én martelaar, onder de aandacht te brengen. Een bezinning over de betekenis van Jeroen in ons leven in onze tijd hoort daar ook bij.

Tijdens de tocht wordt het Jeroensveld (of Martelveld) op het landgoed Calorama aangedaan. Er wordt aangenomen dat op deze plek de priester Jeroen door de Vikingen in 856 werd onthoofd. Er wordt op het veld een korte plechtigheid gehouden, waarin kaarsen bestemd voor beide Jeroenskerken worden aangestoken.

De ommegang begint om 8.00 uur - een half uur vroeger dan in voorgaande jaren - op het Lindenplein (bij de muziektent). Iedere deelnemer ontvangt een gidsje met beschrijving en gebeden. Via de vijf ‘heilige’ bruggen: St. Jeroensbrug,  St. Maartensbrug,  Breloftsbrug,  St. Victor- en St. Pietersbrug trekken we samen naar het Jeroensveld op Calorama. Na de korte plechtigheid aldaar voert de tocht naar de Oude Jeroenskerk, de oorspronkelijke bedevaartkerk.

Tijdens het verlaten van de Oude Jeroenskerk luidt het klokkenluidersgilde van de Oude Jeroenstoren handmatig de klokken. De klokken van de R.K. St. Jeroenskerk nemen dit als welkomstteken over.

Even later vindt de ruim anderhalf uur durende tocht zijn eindpunt bij de reliekschrijn in het St. Jeroensaltaar in de R.K. St. Jeroenskerk, vanaf 1892 bedevaartkerk.

Na afloop van de tocht wordt er in het parochiecentrum van de St. Jeroenskerk koffie en thee geschonken. Om 10.00 uur kan worden deelgenomen aan vieringen in zowel de R.K. St. Jeroenskerk als in de Oude Jeroenskerk.

info

www.sintwillibrorduswassenaar.nl/bedevaarten

locatieLindenplein
plaatsNoordwijk (Zuid-Holland)
postcode22
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl