Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 20 september 2018    Evangelie van 2018-09-20
begintijd12:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelStudiemiddag interculturele dialoog
beschrijving

Op donderdag 20 september houdt de Nederlandse Katholiek Schoolraad (NKSR) een studiemiddag over interculturele dialoog.

“Elke ontmoeting met de ander is een graankorreltje dat neervalt; als je het met volgehouden en respectvolle zorg begiet, zal er een boom uit groeien met een veelheid aan vruchten.”

Dat zei paus Franciscus bij een Amerikaanse bijeenkomst voor interreligieuze dialoog. De paus benadrukt dat die dialoog niet alleen gaat over ingewikkelde theologische thema’s maar allereerst een ‘dialoog van het dagelijkse leven’ is waaruit vriendschap groeit.

De katholieke school is bij uitstek een oefenplaats voor interculturele dialoog. Wij hebben een rijke traditie in het omgaan met veelkleurigheid. Vanuit het besef dat ieder mens een kind van God is dat naar waarheid en liefde zoekt, vormen katholieke scholen levendige waarde(n)gemeenschappen waarin dialoog, respect en vriendschap voortdurend aandacht krijgen. Hoe kunnen wij deze dialoog voeden en vruchtbaar maken? Welke uitdagingen zien we? En wat is het maatschappelijk belang van de interculturele dialoog op school?

Samen met u willen we nadenken over de antwoorden op deze vragen.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor bestuurders, directies en docenten in het primair en middelbaar onderwijs, pabodocenten, identiteitsbegeleiders, studenten en anderen die betrokken zijn bij de katholieke schoolwereld. Om een goede afspiegeling te hebben, hechten wij veel waarde aan uw komst! De uitkomsten van deze middag zal de NKSR meenemen naar het internationale symposium over dit thema dat in het voorjaar van 2019 in Brussel zal plaatsvinden in het kader van het door het Vaticaan uitgebrachte document Educating to intercultural dialogue in Catholic schools. Living in harmony for a civilization of love.’

We hebben een programma vol inspirerende sprekers, dialoog en ontmoeting!

De bijeenkomst zal in goede banen worden geleid door Jan-Willem Wits, onder meer bekend als het ‘brein’ achter het interview dat paus Franciscus gaf aan de Utrechtse daklozenkrant.

Na afloop van het plenaire programma is er alle ruimte voor informele ontmoeting en voortzetting van de dialoog.

Er zijn voor u aan deze dag geen kosten verbonden.

Programma
12.00 uur - Inloop met broodjeslunch
12.30 uur - Welkomstwoord door Roland Grillis, rector van het Adelbert College
12.35 uur - Opening door Mgr. Jan Hendriks, bisschop-referent katholiek onderwijs
12.45 uur - Uit de praktijk: door een leerling van het Adelbert College
13.00 uur - Inleiding ‘Kansen voor persoonsvorming’ door Juliëtte van Deursen
13.30 uur - Pauze
14.00 uur - Uit de praktijk: Ontdekkingen van een schoolleider in de stad, Lex de Goeij
14.20 uur - Inleiding - ‘Werken aan vrede’ door Hilde Kieboom, voorzitter Sant’ Egidio Vlaanderen
14.50 uur - Open dialoog
15.20 uur - Observaties door Theo van der Zee, coördinator en onderzoeker
15.30 uur - Borrel

Details
Datum: donderdag 20 september 2018
Tijd: 12.00 tot 16.30 uur.
Locatie: Adelbert College, Deijlerweg 163, Wassenaar
Aanmelden: vóór 10 september 2018

info

www.nksr.nl/studiemiddag-burgerschapsvorming

locatieAdelbert College, Deijlerweg 163
plaatsWassenaar (Zuid-Holland)
postcode22
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl