Vandaag is donderdag 27 juni  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneermaandag 24 september 2018    Evangelie van 2018-09-24
begintijd19:30 uur
eindtijd21:30 uur
 titelBrief paus Franciscus aan alle gelovigen
beschrijving

De Parochie H. Bernardus van Clairvaux te Oudenbosch houdt op maandagavond 24 september 2018 van 19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst waarin de nieuwste brief van paus Franciscus [Gaudete et Exsultate] wordt besproken.

SAMENVATTING

Belangrijke vragen waar wij mee worstelen: waarom is het zo moeilijk om echt gelukkig te zijn?
Deze bijeenkomst sluit aan bij belangrijke vragen in ons leven zoals: Waarom ga ik op zoveel afleidingen in mijn leven in, terwijl ik voor wat ik in mijn hart echt belangrijk vind weinig tijd heb?

Wat zegt de brief van de paus daarover?
Diep in ons hart willen we eigenlijk echt gelukkig worden en in vrede met de mensen om ons heen leven. En daar gaat ook de brief van de paus over: hoe wij echt gelukkige mensen kunnen worden.

Wat doet de parochie hiermee?
De parochie van de H. Bernardus van Clairvaux organiseert, voor het eerst, een bijeenkomst over een brief van de paus en wil met parochianen van alle parochiekernen daarover in gesprek gaan.

Bijeenkomst in Pastoraal-Diaconaal Centrum ‘De Pelgrim’
Maandag 24 september 2018 van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Cuyperszaal in de crypte van de Basiliek, ingang ‘De Pelgrim 1’.

TOELICHTING

Belangrijke vragen waar wij mee worstelen: waarom is het zo moeilijk om echt gelukkig te zijn?
Wie kent niet de onrust in zich over vragen zoals: Geef ik wel genoeg aandacht en liefde aan mijn partner, kinderen, ouders, en familie? Waarom ben ik soms teveel met mezelf bezig en heb ik weinig tijd voor anderen? Waarom ben ik steeds bezig met de toekomst, waar ben ik eigenlijk bang voor? Waarom ga ik op zoveel afleidingen in mijn leven in, terwijl voor wat ik echt belangrijk vind weinig tijd heb?

Waarom wil ik eigenlijk alles goed regelen, terwijl ik weet dat zo maar iets kan gebeuren? Waarom vind ik het zo moeilijk om in onze familie of op mijn werk de onderlinge vrede te bewaren? Waarom vind ik het zo moeilijk om anderen te vergeven? Waarom voel ik mij niet echt gelukkig, ook al kan ik kopen wat ik nodig heb?

Wat zegt de brief van de paus daarover?
Diep in ons hart willen we eigenlijk echt gelukkig worden en in vrede met de mensen om ons heen leven. Is dat verlangen nieuw, of wilden de mensen die ons de afgelopen 2000 jaar zijn voorgegaan dat óók? Als je de verhalen in de Bijbel erop naleest, zie je dat ook die mensen daarmee worstelden. En dat Jezus ons lot heeft aangetrokken en ons daarbij, namens onze Vader, wil helpen om echt gelukkige mensen te worden; daar gaat zijn Blijde Boodschap over.

En daar gaat ook de brief ‘Wees blij en juich’ [Gaudete et Exsultate] van paus Franciscus over: hoe wij echt gelukkige mensen kunnen worden. En over wat moet je daarvoor voor ogen houden en wat je daarvoor doen. Zijn brief verwijst naar de woorden van Jezus, bevat géén theologische uiteenzettingen en is geschreven voor de gelovigen zelf.

Wat doet de parochie hiermee?
In het kader van het Diaconaal-pastoraal Centrum ‘De Pelgrim’ organiseert de parochie van de H. Bernardus van Clairvaux, voor het eerst, een bijeenkomst over een brief van de paus en wil met parochianen daarover in gesprek gaan. De bijeenkomst is als volgt opgezet. We beginnen met een woord van welkom van pastoor Maickel Prasing en een korte inleiding over de brief zelf.

Daarna worden de aanwezigen in een aantal groepen verdeeld. Per groep wordt onder leiding van een lid van het pastoraal team met elkaar gesproken over belangrijke vragen waar wij mee worstelen en over hoe de brief van de paus, vanuit ons geloof, ons daarbij kan helpen.

Na de koffie/theepauze vindt er een rapportage vanuit de groepen plaats en worden vragen vanuit de aanwezigen gesteld. Diaken Peter Hoefnagels leidt dit afsluitende deel, waarin het pastoraal team op de bevindingen vanuit de groepen en op de vragen zal ingaan.

Bijeenkomst in Pastoraal-Diaconaal Centrum ‘De Pelgrim’
De bijeenkomst wordt gehouden op: maandag 24 september 2018 van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Cuyperszaal in de crypte van de Basiliek, ingang ‘De Pelgrim 1’, gelegen aan de zijde van het St. Annaplein, waar ruim voldoende parkeergelegenheid aanwezig is.

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijzondere bijeenkomst voor alle parochiekernen. Als u iemand kent die ook belangstelling zou hebben, vraag dan die persoon om met u mee te gaan.

Wilt u a.u.b. doorgeven, vanwege de planning van deze bijeenkomst, als u van plan bent om op deze bijeenkomst aanwezig te willen zijn?

Dat kan per email: teamassistent@bernardusparochie.nl of ‘s morgens tussen 9.00 uur en 12.00 uur per telefoon: 0165 330 502.

Graag willen wij u ontmoeten.

Het pastoraal team

De bijeenkomst besteedt aandacht aan een aantal kernonderdelen van de brief van de paus. Het document zelf telt ca. 80 pagina’s. Voor het doel van de bijeenkomst behoeft u het document niet van te voren te lezen.
Het document is in te zien op: www.rkdocumenten.nl en desgewenst reeds verkrijgbaar bij: www.berneboek.com en te bestellen bij: www.adveniat.nl

info

(0165) 330 502
teamassistent@bernardusparochie.nl
www.bernardusparochie.nl

locatiePastoraal-Diaconaal Centrum De Pelgrim, Markt 57
plaatsOudenbosch (Noord-Brabant)
postcode47
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl