Vandaag is dinsdag 18 juni  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 11 december 2018 t/m zondag 27 januari    Evangelie van 2018-12-11
begintijd12:30 uur
eindtijd15:30 uur
 titelKerst in karton
beschrijving

Het Sint-Jansmuseum te ’s-Hertogenbosch toont dit jaar een unieke collectie papieren kerststallen. Ruim twintig jaar verzamelen Roel den Dulk en Fred van der Zwet bouwplaten van kerstgroepen, uitklapstallen en pop-up-kaarten uit de hele wereld. Kartonnen kerststallen hebben een lange tradities die van land tot land sterk verschillen.

Op de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de schoonheid, vaak de eenvoud, andere keren de vernuftigheid, maar soms ook de lelijkheid of de karikaturale uitstraling van papieren en kartonnen kerststallen.

De eerste kartonnen stallen ontstonden het begin van de negentiende eeuw in Duitsland. In die tijd was het geen gebruik om thuis een kerstgroep neer te zetten. Deze stonden in kerken; voor particulieren was de aanschaf van een kerstgroep veel te kostbaar. Totdat een uitgever omstreeks 1825 op het idee kwam om een van een oud schilderij nageëtste afbeelding van de Heilige Familie op stevig papier te drukken en als uitknipstal op de markt te brengen.

Steeds meer gezinnen schaften zo’n uitknipstal aan. Het gevolg was dat ook de omvang van de uit te knippen kerstgroep toenam. Waren het eerst alleen een stal en de Heilige Familie met een ezel en een os, een enkele herder met een of twee schapen en drie koningen, soms met een kameel, al gauw kwamen er meer herders en schapen bij. En de koningen kregen bedienden, meer kamelen, paarden en zelfs olifanten. En om het oriëntaalse karakter te benadrukken werden er palmbomen, rotspartijen en cactussen aan de uit te knippen figuren toegevoegd. Er bestaan bouwplaten van wel twintig vellen op A2-formaat waaruit tweehonderd of meer elementen uitgeknipt kunnen worden.

Na verloop van tijd verschenen in Duitsland, behalve de uitknipplaten met kerststalfiguren, ook uit karton gestanste kerststallen die in één keer tot een mooi driedimensionaal tafereel zijn uit te vouwen. Dit kunnen coulissenstallen zijn; een soort kijkdozen van een aantal decors achter elkaar, waardoor een enorme diepte wordt gesuggereerd. Maar het kunnen ook uitvouwstallen zijn, vaak met een met rood sitspapier beplakt raampje om er een kaarsje achter te zetten.

In de expositie zijn behalve uitknipplaten, bouwplaten, coulissenstallen en uitvouwkaarten en -platen ook verschillende pop-up-kaarten en -boeken van kerststallen te zien.

Geopend van 11 december 2018 t/m 27 januari 2019 van 12.30 tot 15.30 uur m.u.v. 14, 15 en 17 december.

Entree € 3 incl. koffie, thee of limonade. Kinderen tot 12 jaar gratis.

info

(073) 612 6879
sintjansmuseum@live.nl
www.sintjansmuseumdebouwloods.nl

locatieSint-Jansmuseum De Bouwloods, Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl