Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
Diaken- en priesteropleiding Sint-Janscentrum
(Sint-Janscentrum)

Diaken- en priesteropleiding Sint-Janscentrum

Website E-mail

Papenhulst 4
5211 LC ‘s-Hertogenbosch

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 20 januari 2019    Evangelie van 2019-01-20
 titelMiddag van het Jodendom
beschrijving

In alle bisdommen van Nederland wordt al verschillende jaren de Dag van het Jodendom gehouden: een dag waarop katholieken stilstaan bij hun oudste broeders en zusters, met wie de Allerhoogste als eerst een Verbond aanging dat nooit verbroken is. Dat eerste Verbond is het fundament van het tweede Verbond in Christus.

Na eeuwen van verwijdering, antisemitisme en vervolging die mede tot het dieptepunt van de Holocaust hebben geleid, heeft het Tweede Vaticaans Concilie daar afstand van genomen en is de Rooms-Katholieke Kerk begonnen aan een nieuwe positieve relatie met het Jodendom. De Dag van het Jodendom is daar een van de tekenen van.

Heilige bezigheid
Als thema is dit jaar gekozen: ‘Lernen’, in het Nederlands ‘Leren’. In de Joodse betekenis is ‘lernen’ een heilige bezigheid om de Tora en de traditie van het Jodendom beter te leren kennen. Van deze eeuwenoude bezigheid kunnen wij als katholieken veel leren.

In ons bisdom wordt de Dag van het Jodendom gehouden op zondag 20 januari 2019, middels een studiemiddag op het Sint-Janscentrum in ’s-Hertogenbosch.

Programma:
Dr. Leo Mock zal een referaat houden over de Joodse manier van leren.Mock is docent judaïca aan de Tilburg School of Catholic Theology, betrokken bij het tijdschrift Tenachon-Themamagazine dialogisch leren (Uitgave PaRDeS) en joods adviseur bij het Nieuw Israëlitisch Weekblad en bij Beth Shalom)

Dr. Bill Banning en Drs. Joost Jansen o.praem zullen reageren op het referaat, waarna er gelegenheid is voor verdere uitwisseling. Banning is onderwijspedagoog & theoloog, leraar godsdienst-levensbeschouwing OMO & levensbeschouwelijk identiteitsbegeleider katholieke basisscholen SCALA. Jansen is prior van abdij van Berne Heeswijk en leid al vele jaren leerhuisgroepen in Heeswijk, Tilburg en Meerssen.

In verband met de noodzakelijke voorbereiding wordt u vriendelijk verzocht zich van tevoren aan te melden, tot uiterlijk 12 januari 2019, bij voorkeur per email: vormingscentrum@bisdomdenbosch.nl

info

vormingscentrum@bisdomdenbosch.nl
www.sint-janscentrum.nl

organisatieDiaken- en priesteropleiding Sint-Janscentrum
locatieSint-Janscentrum, Papenhulst 4
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl