Vandaag is vrijdag 20 september  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 1 juni    Evangelie van 2019-06-01
begintijd10:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelOpen Maas en Waal - Lambertuskerk Alphen
beschrijving

De St. Lambertus kerk in Alphen kent een historie die vele eeuwen terug voert. Historische opgravingen en ander materiaal hebben een globaal beeld van de geschiedenis van het kerkgebouw in beeld gebracht, waaruit blijkt dat de historie reeds aanvangt in de 10e Eeuw. Resten hiervan zijn nog aanwezig en te bezichtigen in de opengestelde ‘onderkerk’.

Reeds in de vroege Romaanse tijd is er in Alphen een kerkgebouw gebouwd uit tufstenen, waarbij in de 12e Eeuw de toren is aangebouwd. Deze kerk was in eerste instantie een 1-beukig gebouw. In de vroege 13e Eeuw werd de kerk door Dirk van Alfen verkocht aan het Xantens Kapittel. In de 15e Eeuw werd het gebouw aangepast tot een 2-beukig kerkgebouw. Deze vorm bleef bestaan tot de grote verbouwing die van 1929 tot 1934 heeft plaatsgevonden en heeft geresulteerd in het huidige gebouw.

Op 1 juni 2019 een unieke gelegenheid om in de ‘onderkerk’ de resten van de kerk te zien, die stammen uit de 10e eeuw. Tevens is ook de kerk zelf open voor bezichtiging met een aantal historische objecten en herkenbare delen van het gebouw die vele eeuwen oud zijn. Dit kerkgebouw is een van de oude kerken van Gelderland.

info

www.openmaasenwaal.nl

locatieLambertuskerk, Kerkstraat 5
plaatsAlphen (Gelderland)
postcode66
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl