Vandaag is woensdag 15 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneermaandag 7 oktober 2019    Evangelie van 2019-10-07
(Heilige Maagd Maria van de Rozenkrans)
begintijd19:30 uur
 titelTraining kindercatechese van de Goede Herder
beschrijving

Catecheseorganisatie van ‘de Goede Herder’ biedt een training aan voor vrijwilligers, catechisten, pastorale krachten en andere geïn­te­res­seerden uit Bisdom Haarlem-Amsterdam.

Deze katholieke methode is gebaseerd op het gedachtegoed van Maria Montessori en richt zich op kinderen van 3 t/m 12 jaar. Door heel Nederland wordt deze catechese al gegeven op vijf locaties. Na deze training kunt u deze kindercatechese zelf geven in uw eigen parochie.

‘De Goede Herder’ voor kinderen
Jonge kinderen zijn bijzonder goed in staat de diepste en essentiële mysteries van het geloof te vatten. Deze catechesemethode gaat uit van het kind en diens religieuze beleving. Een vierende en ervarende manier waarbij de originele Bijbelteksten uit de liturgie gebruikt worden in combinatie met 3-dimensionaal en miniatuurmaterialen. De catechese is voor de kinderen een totaalbeleving waarbij zoveel mogelijk zintuigen worden aangesproken.

Parabels en miniatuurwereld
De Catechese van de Goede Herder richt zich op de verwondering van Gods liefde voor ons. Er wordt veel gebruik gemaakt van de para­bels uit de Bijbel zoals het mosterd­zaadje of die van de goede herder. De kinderen werken tijdens de catecheses met kindvriendelijke figuurtjes in een miniatuurwereld en gebruiken miniatuurversies van dingen uit de kerk (bij­voor­beeld een altaar). Dit helpt ze om zich te verwonderen en na te denken over antwoorden op hun vragen. Ze vieren daarnaast de seizoenen van de kerk mee (bij­voor­beeld Pasen). De ruimte en de kleding worden ingericht ten dienste van het verhaal, zodat alle zintuigen van de kinderen worden aangesproken.

Training
De training zal gericht zijn op catechese aan kinderen van 3 - 6 jaar en legt de basis om zelf een groep te kunnen starten. De training wordt gegeven door een gecertificeerde trainer. Voor geïn­te­res­seerden die uiteindelijke deelnemen aan de training bedragen de kosten € 100,- per persoon. Het bisdom heeft een fonds bereid gevonden dit bedrag voor hen te vergoeden. Mogelijk zal er nog een bijdragen worden gevraagd, afhankelijk van de locatie waar de training gegeven gaat worden.

Kennis­ma­ken
Voor iedereen die graag wil kennis­ma­ken met de Catechese van ‘de Goede Herder’ en/of geïn­te­res­seerd is in de training zal er op maandag 7 oktober een introductie­avond zijn in de pastorie van de St. Bo­ni­fa­tius­kerk - Oostzijde 14 te Zaandam. Aanvang 19.30 uur. Bent u geïn­te­res­seerd, meld u dan bij Matthijs Jansen: mjansen@bisdomhaarlem-amsterdam.nl

info

mjansen@bisdomhaarlem-amsterdam.nl
www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl

locatieBonifatiuskerk, Oostzijde 14
plaatsZaandam (Noord-Holland)
postcode15
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl