Vandaag is donderdag 2 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
De Tiltenberg
(Tiltenberg)

De Tiltenberg

Website E-mail

Vormingscentrum van het Bisdom van Haarlem-Amsterdam

De Tiltenberg
Zilkerduinweg 375
2114 AM  Vogelenzang

(0252) 345 345

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 27 november 2019    Evangelie van 2019-11-27
begintijd14:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelLezing - Erfenis van Vaticanum II
beschrijving

Op woensdag 27 November 2019 van 14:00 tot 16:00 uur zal professor Dr. Eduardo Echeverria, Professor of Philosophy and Systematic Theology, een lezing houden met als titel: “Op het kruispunt: de kerk en de erfenis van Vaticanum II”.

Samenvatting
We hebben juist de vijftigste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) achter ons. De toenmalige paus Benedictus stelde twee fundamentele manieren vast om de documenten van Vaticanum II te interpreteren: een verschil dat aan de wortel ligt van het conflict over de interpretatie van Vaticanum II en de implicaties ervan voor de nieuwe evangelisatie. Worden de documenten van het Concilie terecht opgevat als een niet-voortzetten van en breuk met de levende Traditie van de Kerk?

Ironisch genoeg zijn neo-modernisten en neo-traditionalisten het samen eens hoe de documenten te lezen: de eersten zijn de ‘aanprijzers’, de tweeden de ‘verguizers’ van Vaticanum II. Of zouden integendeel deze documenten opgevat moeten worden als in lijn met de waarheden die de Kerk al lang voorhoudt, ook al erkennen we dat het Concilie verwikkeld was in een creatief hervinden van de gezaghebbende geloofsbronnen, een nieuw ressourcement – van Schrift en Traditie – zodat het katholicisme getrouw de toekomst zou kunnen ingaan, zichzelf vernieuwd hebbend en verrijkt met een nu verder ontwikkeld begrip van deze waarheden, een rijk aggiornamento, zodat het de wereld zou kunnen evangeliseren zoals die vandaag is?

NB. De lezing zal in het Engels zijn, met simultaan vertaling naar het Nederlands.

Pope Francis - The Legacy of Vatican II
Professor Dr. Eduardo Echeverria is auteur van het boek “Pope Francis - The Legacy of Vatican II” dat wordt gezien als het meest uitgebreide Engelstalige studie vna het denken van paus Franciscus.

info

www.willibrordseminarie.nl

organisatieDe Tiltenberg
locatieDiocesaan Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Hoogeweg 65
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl