Vandaag is vrijdag 14 mei
Sint Bonifatius
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 10 mei t/m zondag 13 september 2020    Evangelie van 2020-05-10
(Moederdag)
 titelPassiespelen Tegelen *UITGESTELD*
beschrijving

De Passiespelen in Tegelen worden vanwege de coronacrisis een jaar uitgesteld. Dit betekent dat de voorstelling pas op 9 mei 2021 in première zal gaan.

De Passiespelen van Tegelen zullen in 2020 hun 21e editie beleven van dit vijfjaarlijkse evenement. De nieuwe voorstelling met de titel ‘Hem achterna; een passiespel’ wordt 25 maal opgevoerd in Openluchttheater De Doolhof. Eerdere edities brachten ruim 40.000 toeschouwers naar Tegelen. Ook nu maken het artistiek team en ruim driehonderd acteurs, musici, koorleden en figuranten onder leiding van regisseur Cees Rullens zich op voor een theaterspektakel voor een groot en breed publiek.

De editie 2020 is geschreven door de theatermakers Jan-Jaap Jansen (Rotterdam, 1948) en Ineke ter Heege (Amsterdam, 1949). Na de poëtische tekst van Wiel Kusters (2010) en de meer bijbelse versie van Patrick Lateur (2015) presenteert dit schrijversduo een spel dat toegankelijk is voor oud en jong, voor religieuze en niet-religieuze bezoekers, voor iedereen.

Leidraad
Leidraad is (en blijft) het verhaal over de laatste dagen van Jezus; van zijn glorieuze intocht in Jeruzalem en het laatste avondmaal tot zijn dood aan het kruis en uiteindelijk zijn verrijzenis. Aan dit aloude verhaal wordt niet getornd. Toch mag het publiek een gloednieuwe theatervoorstelling verwachten, die een publiek van alle leeftijden prikkelt en aansluit op relevante vraagstukken die vandaag de dag leven. Thema’s zoals de ongelijkheid in de wereld tussen (kans)rijk en (kans)arm, de toenemende vereenzaming, het altijd en overal een mening over hebben op de sociale media, het gebrek aan vriendelijkheid en medemenselijkheid en ook gebrek aan begrip tussen oud en jong lopen als een rode draad door het verhaal. Herkenbaar, actueel, scherp en ja, soms ook schrijnend.

Zo zien we Jezus in ‘Hem Achterna’ niet zozeer als Heiland; eerder als een rebel die strijdt voor een betere wereld. Zijn veroordeling tot de kruisdood wordt heftig bekritiseerd door een lid van het Sanhedrin, Jozef van Arimathea. We zien een groep (hang)jongeren – anno 38 – dat zo met zijn eigen geloofsproblemen worstelt. Judas’ rol van verrader wordt vanuit een ander perspectief bezien. En de vrouwen rondom Jezus, waaronder Maria en Maria Magdalena, zijn belangrijker en krachtiger dan ooit. Bekende en nieuwe verhalen smelten in ‘Hem achterna’ samen in een groots spektakelstuk over strijd, onderdrukking en verdriet, maar vooral ook over liefde en vriendschap, vurige hoop en een oprecht geloof in een betere wereld.

Immaterieel Cultureel Erfgoed
Sinds 2014 maken de Passiespelen van Tegelen deel uit van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden. De kracht achter de traditie is dat dit passiespel tot stand komt onder de vlag van een nieuw creatief team, dat zijn eigen stempel drukt op de productie en het verhaal naar het hier en nu tilt. De 21ste editie staat onder de bevlogen leiding van regisseur Cees Rullens, die ook verantwoordelijk was voor de zeer succesvolle passiespelen van 2010 en 2015.

Het decor - met een speelvloer van circa 900 m² - is een ontwerp van Diana van de Vossenberg en Cor van Leipsig. Sanne Reichert en Mieke Arts zijn verantwoordelijk voor de kostuums. Arrangeur, componist, pianist Wim Naus ondersteunt de gebeurtenissen met nieuwe muziek. Pilo Pilkes en José Vercoulen zorgen voor het grime- en haarwerk. De choreografie is in handen van Lana Nasser. En Ben Benders dirigeert voor ‘Hem achterna’ met 110 zangers uit alle windstreken het grootste koor uit de geschiedenis van de Passiespelen.

De grootste kracht is echter de grote betrokkenheid vanuit de samenleving: voor en achter de schermen van deze nieuwe productie werken zo’n 300 spelers mee – ongeveer 100 met tekst – om het publiek te verrassen op verbindend en actueel, sprankelend en vernieuwend openluchttheater. De full-cast repetities zijn intussen in volle gang.

25 Voorstellingen
‘Hem achterna. Een passiespel’ beleeft zijn première op zondag 10 mei 2020. Tot aan de finale voorstelling op zondag 13 september 2020 staat elke zondag om 14.30 uur een uitvoering op het programma. Daarnaast zijn er extra uitvoeringen op Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag en op zaterdagavond in de periode van 18 juli t/m 8 augustus 2020. Ook zijn er uitvoeringen met simultaanvertalingen in het Duits en Pools. In totaal komt het 21ste Passiespel 25 maal op het podium in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Kaarten vanaf € 32,-

info

www.passiespelen.nl

locatieOpenluchttheater De Doolhof, De Drink 60
plaatsTegelen (Limburg)
postcode59
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2021 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl