Vandaag is woensdag 24 april  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 3 november 2019    Evangelie van 2019-11-03
(Heilige Hubertus)
begintijd15:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelRequiem in Koningshoeven
beschrijving

Componist des vaderlands staat centraal tijdens het Requiem in Koningshoeven Onder het motto Schoonheid brengt troost verzorgt Kamerkoor Ad Parnassum uit Tilburg weer een bijzonder requiemconcert. Voor de elfde keer weet het koor muziekliefhebbers rond Allerzielen bijeen te brengen om in de serene omgeving van de Abdij van O.L.V. van Koningshoeven te genieten van muziek die troost en hoop biedt.

Dit jaar staan er maar liefst twee werken op het programma van Calliope Tsoupaki, de Componist des Vaderlands. Zoals de traditie voorschrijft combineert Kamerkoor Ad Parnassum tijdens het Requiem in Koningshoeven een oud, klassiek requiem met een nieuwe, moderne compositie.

Het concert opent met Paraklitikon, dat Calliope Tsoupaki in 1990 componeerde. Het stuk is een roep om ontferming en tegelijkertijd een bede om troost. Aan het begin hoor je als luisteraar een geheel van subtiele tonen. Deze ragfijne deken van klank zwelt langzaam aan en vervoert je naar meditatieve gedachten.

Voor het eerst is er tijdens het requiemconcert een stuk voor pianosolo te beluisteren. Ad Parnassum verrast het publiek met Music Dreams, een korte pianowerk Music Dreams dat Tsoupaki in 2017 componeerde voor haar leraar Yannis Ioannidis. Music Dreams is op 13 mei 2018 in première gegaan in het Trianon Cinema Hall van Athene. Tijdens het Requiem in Koningshoeven 2019 beleeft het zijn Nederlandse première.

Het derde stuk op het programma is Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken van Mathilde Wantenaar. Ondanks haar jonge leeftijd (1993) heeft Wantenaar een duidelijk eigen stijl die zich kenmerkt door bijzondere, persoonlijke keuzes. De tekst van dit werk is een gedicht van Gorter. Zoals Gorter alledaagse woorden op een vervreemdende manier combineert, zo zijn in Wantenaars stuk muzikale combinaties te horen die onbekend en toch toegankelijk en vertrouwd zijn.

De tegenhanger van deze drie moderne stukken is Ein Deutsches Requiem van Brahms. Het motto Schoonheid brengt troost lijkt voor Johannes Brahms het uitgangspunt geweest te zijn voor Ein Deutsches Requiem. Brahms liet voor zijn requiem de bekende liturgische teksten achterwege. In plaats daarvan koos hij Bijbelteksten waar hoop uitspreekt, om daarmee troost te bieden aan de nabestaanden. Ad Parnassum voert dit bekende requiem, net als in 2012, uit in de versie voor vierhandig piano.

Het Requiem in Koningshoeven vindt plaats op 3 november om 15.00 uur. Kaarten voor het concert zijn te koop via de website van Kamerkoor Ad Parnassum www.kamerkooradparnassum.nl

info

Liesbeth Berkelmans (contactpersoon)
liesbethberkelmans@gmail.com
www.kamerkooradparnassum.nl

locatieAbdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Eindhovenseweg 3
plaatsBerkel-Enschot (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl