Vandaag is woensdag 8 april  

categorie categorie Lezing
lezing
Titus Brandsma instituut
(Titus Brandsma)

Titus Brandsma instituut

Website E-mail

Erasmusplein 1
6525 HT Nijmegen

tel. (024) 361 21 62
fax. (024) 361 21 51

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 17 maart    Evangelie van 2020-03-17
(St. Patricks Day)
begintijd14:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelPubliekslezing - Mystiek en liturgie
beschrijving

Dinsdag 17 maart organiseert dr. Ineke Cornet, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut, een gratis toegankelijke publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem. Eerder schreef zij een boek over De Arnhemse preken. Deze Arnhemse preken zijn in het St. Agnesklooster verzameld en bieden een fascinerende inkijk in de mystieke beleving van de liturgie.

Kijkje in de keuken
Ineke zal vertellen over de geschiedenis van het klooster. Zij kan van alles vertellen over hoe het klooster en de kerk vroeger werden gebruikt, in het algemeen en tijdens bijzondere feestdagen. De liturgische en spirituele praktijken van de kloosterzusters krijgt extra aandacht. Ook wordt een recent ontdekt handschrift uit St. Agnes in South Dakota (is het handschrift in South Dakota ontdekt, is het een handschrift uit het klooster St Agnes en wat doet het in South Dakota?) gelezen en besproken in een moderne vertaling.

Over het Arnhemse St. Agnesklooster
Het Arnhemse St. Agnesklooster komt in 1420 voort uit de beweging van de Moderne Devotie, en trok vooral vrouwen aan van adellijke en gegoede komaf. Nadat het klooster in 1459 overging tot de regel van Augustinus, baden de nonnen het volledige Latijnse koorgebed. Uit recent onderzoek (van Ineke?) blijkt dat dit klooster een grote hoeveelheid mystieke werken verzamelde. Van bijzonder belang zijn de Arnhemse mystieke preken, waarin de mystieke beleving van de liturgie beschreven wordt. Dit weerspiegelt de geest van het klooster om de mystieke dimensie te belichten van de liturgie, zowel van de lezingen uit de Bijbel in de volkstaal, als van de Latijnse teksten uit de Mis en het Getijdengebed. Een recent ontdekt handschrift uit St. Agnes in South Dakota weerspiegelt dezelfde liturgische spiritualiteit, en omvat gebeden bij verschillende feesten uit het kerkelijk jaar alsook persoonlijke hoogtepunten in het leven van de non, zoals de dag van het afleggen van de geloftes.

Praktisch
De lezing is op dinsdag 17 maart van 14.00 tot 16.00 uur in het voormalig St. Agnesklooster (Waalse kerk), Gasthuisstraat 1, 6811 DZ Arnhem.

De middag wordt voorgezeten door Joost Röselaers, predikant van de Waalse Kerk in Arnhem (het voormalige St. Agnesklooster)

De toegang is gratis, maar bezoekers moeten zich wel even aanmelden.

info

www.titusbrandsmainstituut.nl/nl/publiekslezing-over-mystiek-en-liturgie-in-het-voormalige-st-agnesklooster-in-arnhem

organisatieTitus Brandsma instituut
locatieSt. Agnesklooster (Waalse kerk), Gasthuisstraat 1
plaatsArnhem (Gelderland)
postcode68
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl