Vandaag is donderdag 25 april  

categorie categorie Lezing
lezing
Centrum voor Parochiespiritualiteit
(Parochiespiritualiteit)

Centrum voor Parochiespiritualiteit

Website E-mail

Het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) wil parochies in Nederland inspireren en ondersteunen bij de verdieping van een doorleefd katholiek geloof en de opbouw van parochiegemeenschappen.

Centrum voor Parochiespiritualiteit
Heijendaalseweg 300
6525 SM Nijmegen

tel: (024) 355 80 29 (via receptie klooster Brakkenstein)
www.parochiespiritualiteit.org

facebook.com/centrumvoorparochiespiritualiteit

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 10 maart 2021    Evangelie van 2021-03-10
begintijd20:00 uur
eindtijd21:00 uur
 titelWebinar over Meister Eckhart
beschrijving

Op de woensdagavonden 10 en 17 maart organiseert het CPS twee webinars, telkens van 20 tot 21 uur. De inleiders zijn beiden Dominicanes bij de Dominicanessen van Neerbosch, te Nijmegen.

Op 10 maart zal zr. Marga Zwiggelaar OP  een webinar verzorgen over ‘Met Meister Eckhart op weg in de vastentijd.’ En op 17 maart is het de beurt aan zr. Catharina Al over Catharina van Siena.

De Dominicaanse filosoof, theoloog en mysticus Meister Eckhart van Hocheim (1260-1328) heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de mystiek in de late middeleeuwen. Hij wordt gezien als grondlegger van de Rijnlandse Mystiek, een stroming die ook grote invloed had in de Lage Landen. In onze tijd zijn er weer veel mensen die zich aangesproken voelen door het denken van deze Dominicaanse leer- en leefmeester.

Stil worden en loslaten
Bij Meister Eckhart draait het in het leven om het loslaten van beelden: beelden van jezelf, van de ander, van de wereld, maar ook van God. Hij wil mensen aansporen om met een grote openheid en vrijheid de wereld en God tegemoet te treden. Voor Meister Eckhart zijn stilte en leegte dan ook een levensnoodzaak. Het stil worden, het loslaten, het zijn thema’s waar we ons in de vastentijd ook mee bezig houden. Tijdens deze webinar gaan we aan de hand van een aantal fragmenten uit de preken van Meister Eckhart, onderzoeken hoe we met deze middeleeuwse mysticus een Grond kunnen vinden, op weg naar Pasen.

Inleider
Zr. Marga Zwiggelaar OP (1963), is Dominicanes bij de Dominicanessen van Neerbosch en woont in Nijmegen. Zij is jarenlang werkzaam geweest in het welzijnswerk en in de culturele sector. Al een aantal jaren is Zr. Marga gegrepen door Meister Eckhart en de Rijnlandse Mystiek. Op dit moment bestudeert zij de relatie tussen de begijnen- en vrouwenmystiek van de late middeleeuwen en de theologie en filosofie van Meister Eckhart.

Aanmelding
U kunt zich hier aanmelden voor het webinar. U ontvangt dan een link voor het webinar. Graag uiterlijk vóór 8 maart aanmelden.

Deelname aan de webinars is gratis. Een gift voor het werk van het CPS wordt op prijs gesteld en kan overgemaakt worden naar NL30 INGB 0000 1181 11. Bij voorbaat hartelijk dank!

info

www.parochiespiritualiteit.org

organisatieCentrum voor Parochiespiritualiteit
locatieOnline
plaatsNederland
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl