Vandaag is vrijdag 22 oktober
H. Johannes Paulus II
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 17 oktober    Evangelie van 2021-10-17
begintijd15:30 uur
eindtijd17:00 uur
 titelWandelconcert met nieuwe orgelmuziek
beschrijving

Tijdens een wandelconcert van de Koepelkerk naar de Oosterkerk op zondagmiddag 17 oktober zullen twee nieuwe composities voor het eerst te horen zijn: het Te Deum for organ bariton and viola van componist Wietse Stuurman en de Fantasia sopra te Deum voor orgel-solo van componist Wouter van Belle. Beide werken zijn gebaseerd op het Te Deum Laudamus, een oude hymne die gezongen wordt bij feestelijke en gedenkwaardige gebeurtenissen.

Initiatief
Het initiatief voor het verstrekken van de compositieopdrachten is afkomstig van stadsorganist Mark Heerink die samen met de Stichting Concertfonds Hoornse Orgels het plan had opgevat om jaarlijks een nieuwe compositie te laten schrijven voor één van de Hoornse orgels en/of kerken. In 2020 werd Wietse Stuurman gevraagd om een werk te schrijven voor de Koepelkerk ter gelegenheid van 75 jaar vrede en dit jaar werd Wouter van Belle gevraagd om een werk te schrijven speciaal voor het orgel van de Oosterkerk. Helaas kon de première van het werk van Wietse Stuurman in 2020 niet doorgaan maar nu zijn beide premières dus gecombineerd in één concert.

Inspiratie
Beide componisten lieten zich inspireren door het gregoriaanse Te Deum laudamus. Het werk van Wouter van Belle is vooral gebaseerd op de bekende drie eerste noten van de gregoriaanse melodie Te Deum laudamus. Zijn compositie bestaat uit een aantal contrasterende blokken van diverse muzikale aard. Energieke en sterk ritmische bewegingen worden onderbroken door ingetogen korte en langere meditatieve delen. Qua stijl is het werk niet modern te noemen, maar wel eigentijds in de zin dat er verschillende stijlen gebruikt zijn. Zo kan men er minimal music in ontdekken, jazzy ritmes, vrije recitatieven en ook duikt er een fuga op.

Wietse Stuurman liet zich inspireren door woorden uit de originele Latijnse tekst waaruit de dankbaarheid, het kwetsbare en de nederigheid van vrijheid spreekt. De soms ijle melodieën die langs elkaar lopen, elkaar hier en daar versterken en ook weer voorzichtig oplossen, geven vooral de kwetsbaarheid van vrijheid weer. Beide componisten zullen tijdens het concert hun werk kort mondeling toelichten.

Programma
Naast de premières van de werken van Stuurman en van Van Belle staan er werken op het programma van twintigste-eeuwse componisten zoals Tournemire, Ysaÿ, Andriessen, Poulenc en Albert De Klerk. Niet alleen zijn er orgelsolowerken te horen maar er klinken ook composities in combinatie met viool en zang. De musici die dit gaan uitvoeren zijn violiste is Birte Blom, bas-bariton Wout Oosterkamp en organist Mark Heerink.

Organisatie

Het concert op 17 oktober begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. De Koepelkerk ligt aan het Grote Noord 15, 1621 KD Hoorn. De toegang is gratis en na afloop wordt er een collecte gehouden waarvan wij hopen dat iedereen naar vermogen zal bijdragen. In verband met de veiligheidsmaatregelen rond Corona moeten de bezoekers van tevoren reserveren.

Details

datum: zondag 17 oktober 2021
tijd: van 15.30 tot ~17.00 uur
locatie: Koepelkerk, Grote Noord 15, 1621 KD Hoorn
reserveren: g.mustert@hetnet.nl

info

g.mustert@hetnet.nl
www.orgelconcerten-hoorn.nl

locatieRK Kerk Cyriacus- en Franciscus Hoorn
plaatsHoorn (Noord-Holland)
postcode16
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2021 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl