Vandaag is dinsdag 16 april
Verjaardag paus Benedictus XVI
 

categorie categorie Lezing
lezing
Grootseminarie Rolduc
(Rolduc)

Grootseminarie Rolduc

Website E-mail

Heyendallaan 82
6464 EP Kerkrade

(045) 54 66 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 1 oktober 2021    Evangelie van 2021-10-01
begintijd19:00 uur
 titelAcademie Rolduc - De pastorale regel
beschrijving

Met een inleiding over de pastorale regel van Gregorius de Grote gaat op vrijdag 1 oktober het nieuwe seizoen van Academie Rolduc van start. Dr. Bernhard Hegge en Dr. Lambert Hendriks houden dan een gecombineerde lezing over het boek ‘Regula Pastoralis’ dat ze samen vertaalden. Het 1600 jaar boek verscheen begin dit jaar voor het eerst in het Nederlands. Paus Gregorius de Grote schreef het in de zesde eeuw, maar het is nog steeds waardevol voor christenen van de 21e eeuw.

In het voorjaar van 2021 verscheen voor het eerst in het Nederlands taalgebied een volledige vertaling van de ‘Regula pastoralis’ (‘De pastorale regel’) van Gregorius de Grote. Deze paus bestuurde de kerk van 590-604. Gedreven door zijn missionaire geest stuurde hij o.a. ook monniken naar Engeland, vanwaar een eeuw later beroemde missionarissen zoals Willibrord en Bonifatius naar ons land zouden trekken. Voor Gregorius stond vast dat de priesters voor hun dienstwerk aan God en de Kerk goed toegerust moesten zijn. Daarom schreef hij voor hen de pastorale regel. Op tal van plaatsen bevat deze regel echter waardevolle aanwijzingen voor een deugdzaam leven voor iedereen en een schat van spirituele inzichten. 

De twee vertalers van deze regel in het Nederlands zullen op deze avond dit werk van Gregorius presenteren en voor ons allen toegankelijk maken.

Datum
Vrijdag 1 oktober 2021, 19:00 uur. 

Locatie
Abdij Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade 

Inleiders
Dr. Bernard Hegge, priester van het bisdom Roermond, gepromoveerd aan de Romeinse universiteit Gregoriana. Hij is spirituaal van het Grootseminarie Rolduc, docent spirituele theologie en bisschoppelijk gedelegeerde voor de oecumene. 

Dr. Lambert Hendriks, priester van het bisdom Roermond. Gepromoveerd tot doctor in de gewijde theologie aan de Lateraanse universiteit in Rome. Rector van het Grootseminarie Rolduc en tevens docent ethiek en moraaltheologie aan dit instituut. 

Kosten
Het bijwonen van de lezingen van Academie Rolduc kost 5 euro per avond. Ter plekke te voldoen

Aanmelden
Vooraf aanmelden is gewenst via academie@rolduc.nl

info

www.bisdom-roermond.nl/Lezing-Academie-Rolduc-over-Regula-Pastoralis

organisatieGrootseminarie Rolduc
locatieAbdij Rolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl