Vandaag is dinsdag 23 april
Sint Joris
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 25 november 2021    Evangelie van 2021-11-25
begintijd14:30 uur
eindtijd18:00 uur
 titelJoods erfgoed: leven in de Mediene
beschrijving

Op donderdag 25 november 2021 organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland een verkennende bijeenkomst over het Joods cultureel erfgoed in Zuid-Holland in het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam.

In 2020 werd tijdens een verbouwing van een pand aan de Noordmolenstraat in Rotterdam de geveltekst uw adres is het wonder ontdekt. Het opschrift stamt uit de tijd dat Israël Levie de Winter op deze plek een stoffenwinkel dreef. Behalve de veelal beschermde (voormalige) synagogen en Joodse begraafplaatsen, zijn er tal van objecten – roerend en onroerend – die getuigen van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland.

Er zijn al verschillende initiatieven die aandacht besteden aan dit erfgoed. Zo is Joods erfgoed in Den Haag en Rotterdam digitaal ontsloten, heeft de dijksynagoge in Sliedrecht een museale nevenfunctie en bestaan er educatieve projecten over het Joodse erfgoed. Maar lang niet alle objecten en de daarmee verbonden verhalen zijn in kaart gebracht. Zij verdienen het om te worden geïnventariseerd en om voor een breder publiek ontsloten te worden.

Graag gaan we het gesprek aan over wat we exact moeten verstaan onder Joods cultureel erfgoed, hoe reeds genomen initiatieven elkaar kunnen versterken en welke aspecten we nog missen om de historie van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland bij een breder publiek bekend te maken.

Programma

14:00 inloop met koffie/thee

14:30 Welkom en inleiding door de dagvoorzitter Marielle Hendriks, directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland

14:35 Lezing Sprekend verleden: sporen van vier eeuwen Zuid-Hollands Joods leven in de 21e eeuw door prof. dr. Bart Wallet, Universiteit van Amsterdam met aansluitend een paneldiscussie, bestaande uit:

  • Irene Faber (Joods Cultureel Kwartier)
  • Anique de Kruijf (Museum Catharijneconvent)
  • Bart Wallet (Universiteit van Amsterdam)
  • Leonard de Wit (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

15:30 Pauze

15:45 Drie presentaties van verschillende initiatieven met aansluitend telkens een panelgesprek en vragen uit het publiek.

De presentaties worden verzorgd door:

  • Rob Snijders over www.joodserfgoedrotterdam.nl
  • Migiza Victoriashoop en Margreet Lenstra over het educatief programma rond het pinkas (protocollenboek) van de Joodse gemeente Edam
  • Ronald Kitsz over de Dijksynagoge in Sliedrecht

17:15 Conclusies en sluiting

17:30 Netwerkmoment

Doelgroep
Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor leden van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland, medewerkers van musea met Joodse voorwerpen in hun collectie, medewerkers van archieven, leden van historische verenigingen in Zuid-Holland, ambtenaren cultureel erfgoed en overige geïnteresseerden in het Joods cultureel erfgoed (professioneel of anderszins).

Praktisch
Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Aanmelden is verplicht via de website.

info

www.erfgoedhuis-zh.nl/levenindemediene

locatieVerhalenhuis Belvedere, Rechthuislaan 1
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl