Vandaag is maandag 4 december  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzondag 26 november    Evangelie van 2023-11-26
(Christus Koning)
begintijd11:45 uur
eindtijd12:45 uur
 titelDe Kathedraal Academie Antwerpen
beschrijving

Zondag - de dag van Christus’ Verrijzenis - is de belangrijkste dag van de week. En dus hanteren we een vast zondagsritme: terugkerende invullingen op de verschillende zondagen van de maand - gratis toegankelijk voor iedereen.De #KathedraalAcademie is één van de nieuwe initiatieven in dat kader, en vindt elke 4e zondag van de maand plaats tussen 11.45 en 12.45 uur. Ja, zélfs op 24 december!

Wat houdt de Academie juist in?
Wel, onze Kathedraal stamt uit een tijd waarin mensen hun kennis en indrukken niet per se opnamen vanuit geschreven tekstbronnen. Men ’leerde’ ook uit de verschillende religieuze kunstwerken die in de kerkgebouwen aanwezig waren. Dus waarom zouden we onze uitgebreide verzameling kunstschatten dan niet interpreteren als beeldende taal die ons iets duidelijk wil maken?

Tijdens de Academie-bijeenkomsten verdiepen we ons - onder leiding van theoloog en publiekswerker Albrecht De Preter - in die spirituele rijkdom en gaan we samen in gesprek over de oneindige stroom aan menselijke en religieuze thema’s die we vinden in de architectuur, schilderijen, beelden, glasramen, liturgische voorwerpen en rituelen van De Kathedraal.

26 november 2023 Priester, koning en profeet: de drie christelijke taken verkend
In mei 2023 werd de Engelse Koning Charles gekroond in Londen. In dit eeuwenoud ritueel was er een merkwaardig moment waarop de nieuwe koning afgeschermd werd en niemand mocht zien wat er gebeurde. Dat was het moment waarop hij met olie werd gezalfd door de aartsbisschop.

Deze handeling gaat terug tot de tijd van de Bijbel. Als iemand werd gezalfd, ontving hij de bevestiging dat hij namens God mocht handelen. In de zalving laat God zien dat Hij deze persoon heeft uitgekozen.

In de Kerk doen wij dit nog steeds. Het zalven gebeurt tijdens een doop, een wijding én tijdens het vormsel. Wij werden allemaal tijdens ons doopsel en vormsel uitgekozen door God. Maar waarvoor worden we precies uitgekozen? Er zijn drie belangrijke taken: die van de koning, die van de profeet en die van de priester. Maar wat houden deze taken in? Tijdens de KathedraalAcademie van 26 november zal aan de hand van kunstwerken in de kathedraal de Bijbelse achtergrond en betekenis van deze drie taken, bekend als de tria munera, worden verkend, en ook hoe deze perfect samenkomen in Jezus Christus, dé Gezalfde.

24 december 2023: ‘Waar komt u vandaan?’: De vraag naar Jezus’ herkomst
Een van de moeilijkste vragen van het christelijk geloof is deze naar Jezus’ identiteit: Wie is Hij en waar komt Hij vandaan? Geen beter moment om over deze vraag te reflecteren dan op de vooravond van Kerstmis. Want we vieren niet de geboorte van zomaar een kind. Wij geloven dat God in deze pasgeborene mens is geworden. In het kerstkind is God naar ons toegekomen met een naam en een gezicht, zodat we Hem persoonlijk kunnen leren kennen.

Tijdens de KathedraalAcademie op 24 december zullen we de betekenis ervan verder onderzoeken. We zullen ons laten leiden door een aantal bijzondere schilderijen, waaronder een aantal prachtige kerstscènes, om de moeilijke vraag naar Jezus’ identiteit te beantwoorden.

info
locatieKathedraal
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2023 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl