kinderenbiddenvoorkinderen@gmail.com www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl Privacy


Online-Adventskalender Luikje 18

14 December

Reuzenstappen door de geschiedenis - deel 2

In deel 1 van de Reuzestappen door de geschiedenis van God en mensen heb je kunnen kijken en luisteren naar het verhaal over Noach.

Noach leefde heel lang geleden, misschien wel 4.000 jaar geleden. Zo lang geleden dat we dit niet precies weten. Vandaag gaan we met twee stappen van een paar honderd jaar verder door de tijd.

God belooft onze God te zijn, voor altijd

(uit Genesis 15)
bron: www.bijbelidee.nl
Een paar honderd jaar na Noach, in de tijd van de jagers en boeren, was er opnieuw een goede man aan wie God een belofte deed, die voor ons allemaal belangrijk is. Dat was Abraham.

Abraham en zijn vrouw waren al heel oud en hadden geen kinderen. Op een dag kwam God bij hem en zei: “Kijk naar de hemel en tel de sterren, als je kunt. Omdat jij zoveel vertrouwen hebt laten zien in Mij, zal Ik jou zoveel kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen geven als er sterren aan de hemel zijn. En een land om te wonen. Dit is mijn verbond met jou en heel jouw nageslacht: Ik ben jullie God. Ik ben er voor jullie, voor altijd!

Dit is het Verbond van God met Abraham en heel zijn familie.
Uit het nageslacht van Abraham zal Jezus geboren worden.

Kun jij tellen hoeveel sterren er zijn?
(klik op het plaatje om de sterren te kunnen tellen!)

God redt zijn volk

(uit Exodus 1-14)
De kleinkinderen van Abraham leefden heel gelukkig in het land dat God hen had gegeven. Totdat er hongersnood kwam. Toen verhuisden ze naar een land in de buurt, Egypte, waar langs de rivier de Nijl nog wel voldoende voedsel groeide. Helaas kwam daar na een tijd een nieuwe farao aan de macht. Hij zette het volk van God als slaven aan het werk. Maar God zag de ellende van zijn mensen. Hij koos Mozes uit om zijn volk weg te leiden uit Egypte, naar een vruchtbaar land aan de andere kant van de zee.

Achterna gezeten door het leger van de farao, stond Mozes met alle gevluchte mensen stil voor de zee. Wat nu?

In het filmpje zie je door welk enorm wonder God zijn volk heeft gered.
(fragment uit de film De Bijbelse Geschiedenis, De Grote Reis)
De redding uit Egypte wordt ook ‘Uittocht uit Egypte’ genoemd. Elk jaar vertellen de nakomelingen van Abraham (de Joden) dit verhaal opnieuw aan hun kinderen. Nooit willen ze vergeten hoe God zijn volk heeft gered uit de slavernij.

En jij? Ken jij dit verhaal? Ook in de kerk wordt het elk jaar met Pasen weer verteld.

God zorgt voor zijn volk

(uit Exodus 16 en 20)

Aan de overkant van de zee gekomen, hadden de mannen, vrouwen, kinderen en hun vee nog een lange reis naar het land dat God beloofd had. Veertig jaar waren ze onderweg door een woestijngebied! En al die tijd zorgde God ervoor dat ze niet doodgingen van honger of dorst. Elke ochtend liet God een soort brood uit de hemel regenen om te eten. Ze noemden het ‘manna’ en het smaakte heerlijk.

Verbond van God met Mozes en zijn volk

Op een dag sprak God tegen Mozes: “Jullie zijn mijn uitverkoren volk. Jullie moeten straks in het land waar jullie gaan wonen het goede voorbeeld geven. Ik geef jou Tien Geboden. Als de mensen zich houden aan mijn regels, zullen ze samen gelukkig zijn. Willen jullie Mij gehoorzamen?” “Ja, dat willen wij”, beloofde Mozes, nadat hij het aan de mensen gevraagd had.
Maar o, wat ging het vaak mis met het verbond dat ze met God gesloten hadden...


Kom snel terug naar deze Adventskalender voor de volgende reuzenstap door de tijd ...
Webpagina ter beschikking gesteld door Rkactiviteiten.nl / iMoose.nl / Wim Koopman