categorieliturgie
wanneerzondag 5 t/m zondag 12 april 2009
 titelBisschoppelijke vieringen Goede Week
beschrijvingOp Palmzondag, dit jaar aanstaande zondag 5 april, wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Omdat Hij toen met gejuich en wuivende takken werd ontvangen, worden op deze dag nog altijd ‘palmtakken’ gezegend. In de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal gebeurt dit bij aanvang van de H. Mis om 11.30 uur in de pandtuin naast de kerk door bisschop Frans Wiertz. Met een korte processie rond de kathedraal wordt vervolgens de kerk binnengetrokken, waar de eucharistieviering wordt gehouden. Hieraan verleent onder meer de Gregoriaanse Kathedrale Schola medewerking. Ook wordt het passieverhaal (het lijden en sterven van Jezus zoals beschreven in de bijbel) voorgelezen. Aansluitend aan de H. Mis, zo rond 12.40 uur, komt de zogeheten ‘Palmebessemoptocht’ de kerk binnen. Dat is een stoet van kinderen met versierde palmpaasstokken, begeleid door verschillende groepen. De bisschop zegent de kinderen en de ‘palmebessems’.

Chrismamis

Eén van de belangrijkste vieringen die ieder jaar in een bisschopskerk worden gehouden is de Chrismamis op of rond Witte Donderdag. In het bisdom Roermond wordt deze plechtigheid gehouden op woensdagavond 8 april. Het is de feestelijke eucharistieviering waarin de priesters van het bisdom samen met de bisschop concelebreren. In deze viering zegent de bisschop de heilige Oliën die in het komende jaar in de parochies gebruikt worden bij de toediening van de sacramenten. De plechtigheid is genoemd naar één van die heilige oliën, namelijk het chrisma. Dat is zuivere olijfolie met een mengsel van rozenbalsem, die gewijd wordt voor de sacramenten van doopsel, vormsel en priesterwijding en voor altaarwijdingen. De olie verwijst op een bijzondere manier naar de Heilige Geest, onder meer door de geur.

Bij deze H. Mis zijn vertegenwoordigers van parochies uit heel Limburg aanwezig. De viering in de kathedraal begint om 19.00 uur en is vanzelfsprekend voor iedereen toegankelijk.

Witte Donderdag

Op de donderdag voor Pasen wordt het Laatste Avondmaal herdacht, dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen heeft gevierd. Tijdens het Laatste Avondmaal heeft Jezus de Eucharistie en het Priesterschap ingesteld. Bisschop Wiertz viert de liturgie van Witte Donderdag op 9 april om 19.00 uur in de Roermondse Heilige Geestkerk.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag wordt in alle christelijke kerken herdacht dat Jezus voor de mensheid aan het kruis gestorven is. In de kerken wordt die dag de kruisweg gebeden. Dit is een gebedsdienst waarin het lijdensverhaal van Christus wordt uitgebeeld. In veel kerken is dit verhaal uitgebeeld in 14 schilderijen, die op Goede Vrijdag (dit jaar op 10 april) al biddend langsgelopen worden. Zo ook in de kathedraal van Roermond. Bisschop Wiertz gaat voor in deze sobere dienst die om 15.00 uur plaatsvindt. Daaraan voorafgaand verzorgen de kathedraalcantores Karen van der Wal en Katharina Kleis vanaf 14.00 uur een passieconcert met enkele cantates en choralen uit de Johannes Passion en Mathäus Passion van Bach. ’s Avonds viert de bisschop de liturgie van Goede Vrijdag om 19.00 uur in de O.L.V. Munsterkerk, eveneens in Roermond. Daarbij staan het lijdensverhaal en de verering van het kruis centraal. Goede Vrijdag is de enige dag in het jaar dat er geen eucharistieviering gehouden wordt.

Paaswake

De paaswake is één van de belangrijkste liturgische vieringen binnen het kerkelijk jaar. Tijdens deze wake wordt Christus’ overgang van de dood naar de verrijzenis gevierd. De viering is rijk aan symbolische tekenen als licht (nieuw paasvuur), water (zegening doopwater) en eucharistie. Bij aanvang van de plechtigheid wordt buiten bij de kerk het paasvuur ontstoken en gezegend, waaraan de paaskaars wordt aangemaakt. Daarna zet de liturgie zich voort in de kerk. Bisschop Wiertz viert de plechtige paaswake op zaterdag 11 april om 21.30 uur in de Abdijkerk van Rolduc te Kerkrade. Hulpbisschop De Jong doet dit om 20.30 uur in de Sint Janskerk in Hoensbroek.

Paaszondag

Het Paasfeest is het belangrijkste christelijke feest. Met Pasen wordt Jezus’ verrijzenis uit de dood gevierd. De liturgie van Paaszondag is dan ook extra feestelijk. Bisschop Frans Wiertz viert de pontificale H. Mis om 11.30 uur in de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond. Daaraan verlenen de Gregoriaanse Kathedrale Schola en zangvereniging Vriendenkoor uit Echt vocale medewerking. Het koor zingt onder meer de vaste gezangen uit de Messe Solennelle Sainte Cécile van Charles Gounod. Dit is een première in een arrangement voor mannenkoor. Als solisten treden op Margriet Laumen-Schlössels (sopraan), Hub Joosten (tenor) en Leo Kurvers (bas-bariton).

info
locatieChristoffelkathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl