categoriebedevaart
wanneerdinsdag 13 t/m dinsdag 20 november 2018
 titelBedevaart naar het Heilig Land
beschrijving

In november organiseert reisorganisatie VNB de Nederlandse Dagen in het Heilig Land. Naar verwachting nemen hier tussen de achthonderd en duizend pelgrims aan deel. Ook vanuit onze omgeving. De Nederlandse Dagen 2018 zijn een vervolg van de Nederlandse Dag in 2016 in Rome tijdens het Heilig Jaar, waaraan toen tweeduizend Nederlanders deelnamen van wie 129 pelgrims uit ons bisdom. Het thema voor de komende Nederlandse Dagen is shalom, Hebreeuws voor ‘vrede’, salam in het Arabisch.

Een bedevaart naar het Heilig Land is een reis naar het hart van ons geloof, naar de voetstappen van Jezus zelf. En dus ook een reis naar je eigen hart en je eigen geloof in Jezus. De in de zondagse vieringen voorgelezen Bijbelverhalen krijgen meer kleur en inhoud na een bezoek aan de plekken waar deze verhalen zich hebben afgespeeld. Dat is de ervaring van iedere pelgrim naar het Heilig Land. Een bijbel is dan ook onmisbaar bij deze reis.

Bedevaartprogramma
Van 13 t/m 20 november reizen we door het Heilig Land. Na aankomst gaan we naar het zuiden, naar Beer Sheva, waar we overnachten in de woestijn. Wat betekent de woestijn in de Bijbel? En in ons leven? Op de reis naar het noorden stoppen we bij het indrukwekkende Massada (bekend van de beroemde film), waar in 73 na Chr. een meeslepend drama plaatsvond. Ook bezoeken we Qumran, de vindplaats van de unieke Dode Zeerollen. En als we toch bij de Dode Zee zijn, is er uiteraard tijd om te drijven. Rond het Meer van Galilea, langs de Jordaanoever, in Bijbelse plaatsen als Kana, Nazareth, Kafarnaüm, Bethlehem en Jeruzalem treden we in de voetsporen van Jezus zelf. Telkens lopen we tegen de persoon van Jezus aan, wat Hij deed en wat Hij zei. En dus ook: wat Hij voor ons deed en wat Hij ons te zeggen heeft. De laatste dag van onze reis bezoeken we in Jeruzalem de (voor joden belangrijke) Klaagmuur en de (ook voor moslims belangrijke) Tempelberg.

Nederlandse Dagen
Op drie momenten zijn we samen met alle Nederlandse pelgrims tijdens de Nederlandse Dagen. Het eerste moment is een Eucharistie in de openlucht op de Berg van de Zaligsprekingen. Ieder viert, verspreid over de berg, de eucharistie met dezelfde liturgie, lezingen, liederen en gebeden. Aan het eind van de middag verzamelen we ons in de Basiliek van de Aankondiging in Nazareth voor een Mariavespers. Het tweede moment is aan de oever van de Jordaan bij Qasr El Yahud. Dat is de plaats waar Jezus gedoopt werd. Samen belijden we daar ons geloof.

De derde gelegenheid is op de zondag in Bethlehem, waar we eucharistie vieren. Mogelijk wordt deze viering die zondag bij de KRO uitgezonden. Shalom/Salam is als thema voor deze reis gekozen omdat deze regio in het Midden-Oosten veel spanningen en conflicten kent, maar ook vele initiatieven om mensen over ras en religie bijeen te brengen. Daarnaast willen we tijdens deze reis Jezus ontmoeten als vredebrenger voor ieder van ons, voor onze Kerk en voor de wereld. Een reis om te beleven dus.

Informatiemiddag 15 juni
Op vrijdag 15 juni van 15.00 tot 17.00 uur is er een informatiemiddag in de H. Agathakerk (Breestraat 95, Beverwijk). De kerk is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Aanmelding is niet nodig (maar mag wel).

info

Dea Broersen
(06) 250 214 17
dea.broersen@gmail.com

pastoor Eugène Jongerden
(06) 512 65 724
ejongerden68@hotmail.com

pastoor Eric van Teijlingen
(06) 13 71 64 64
pastoor.van.teijlingen@gmail.com

www.vnb.nl

locatie
plaatsIsrael
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl