categorieliturgie
wanneerwoensdag 13 december 2023
beginttijd07:30 uur
 titelGulden Mis
beschrijving

Op woensdag 13 december wordt om 07.30 uur de zogenaamde ‘Gulden Mis’ gevierd in de Genadekapel: een Mis met alleen kaarslicht, ten teken van Christus die komt als licht in de donkere nacht. De ‘Gulden Mis’ wordt ook wel votiefmis of Rorate Mis genoemd, die op Quatertemper-woensdag na de derde Zondag van de Advent wordt opgedragen ter ere van de Heilige Maagd.

Tijdens de mis wordt in het bijzonder stil gestaan bij de blijde verwachting van Maria. Aan het bijwonen van deze mis wordt een bijzondere waarde toegekend, waarop het woord Gulden betrekking heeft. Er wordt gezegd dat men altijd wordt verhoord in alle smeekbeden die men tot Maria in deze Mis wendt. In het verleden oefende de Gulden Mis een bijzondere aantrekkingskracht uit op mensen die in nood verkeerden, of op mensen wier naasten op zee waren. De mis werd dan ook wel Schippersmis genoemd.

Het gebruik van de Gulden Mis bestaat sinds de vijftiende eeuw in Nederland en België; in Duitsland mag deze devotiemis elke zaterdag van de advent opgedragen worden en in Polen zelfs elke weekdag in de advent.

U bent van harte welkom om deze bijzondere Heilige Mis bij te wonen.

07.30 uur - Gulden Mis in de Genadekapel
08.30 uur - Mogelijkheid tot een kopje koffie met iets lekkers in het Julianaklooster
(hiervoor graag opgeven bij M. Laetitia: zusters@olvternood.nl ; eigen bijdrage €5)

info

zusters@olvternood.nl
www.olvternood.nl/events/gulden-mis-verlicht-met-kaarslicht

locatieHeiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Kapellaan 146
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl