categorielezing
wanneervrijdag 13 april t/m zondag 19 augustus 2007
 titelDe apocalyps van Max Beckmann
beschrijvingDe Apocalyps van Max Beckmann; Litho’s gemaakt in ballingschap

6 april t/m 19 augustus 2007

Programma met lezingen en concert

Max Beckmann (1884 - 1950), de Duitse expressionist, maakte in 1941 en ‘42 een serie litho’s bij het laatste bijbelboek, de ‘Apocalyps’ of ‘Openbaring van Johannes’. Beckmann was in 1937 naar Amsterdam uitgeweken. Vanaf 1940, toen Nederland bezet werd, moest hij in het geheim werken. Tegen deze onheilspellende achtergrond maakte hij de ontwerpen voor de Apocalyps. De serie bestaat uit 27 litho’s en wordt in twee versies getoond: een deel van de oorspronkelijke litho’s in zwart/wit en de allereerste serie die door Beckmann zèlf met aquarel ingekleurd is.

Zondag 22 april

Lezing: Max Beckmann en Frankfurt; de herontdekking van de Apocalyps, door Kurt Overlack.

Max Beckmann woont van 1915 tot 1933 in Frankfurt am Main. Het zijn de decennia waarin hij zijn kenmerkende stijl als schilder ontwikkelt. De contacten die hij in die jaren legt, zijn van grote invloed op zijn verdere carrière als kunstenaar. Een belangrijke opdrachtgever en relatie is Georg Hartmann. Als Beckmann in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam woont, vraagt Hartmann hem de Apocalyps te illustreren. In de lezing wordt ingegaan op hun relatie en de totstandkoming van de serie litho’s; een hachelijke onderneming met een kunstenaar die in de ban is gedaan. Tevens wordt ingegaan op de herontdekking in 2002 van de eerste, met de hand ingekleurde serie van Beckmann. Het is juist deze serie die in de tentoonstelling te zien is.

Kurt Overlack, woonachtig in Frankfurt, verzamelt al meer dan dertig jaar werken op papier van o.a. Picasso en Kirchner. De laatste jaren legt hij zich vooral toe op het oeuvre van Max Beckmann. Hij wist in 2002 de Apocalyps-serie te verwerven.

De lezing is Engelstalig.

Aanvang: 15.00 uur

Kosten: entreeprijs + € 2,50

Adres: Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam

inforeserveren
(020) 6242436
www.bijbelsmuseum.nl
locatieBijbels Museum
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
doelgroep

Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd.

© Copyright 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever

Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl
info@rkactiviteiten.nl