Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 8 december 2013    Evangelie van 2013-12-08
(2e zondag vd Advent - Populus Sion / Maria Onbevlekte Ontvangenis)
begintijd10:30 uur
 titelJubileumdag Runxput Heiloo
beschrijving

Zondag 8 december: Jubileumdag

  • 10.30: Feestelijke Eucharistieviering met Mgr. Punt, Mgr. Hendriks en Mgr. van Burgsteden, opgeluisterd door het koor Ubi Caritas, aansluitend Mariahulde bij Het Putje
  • 12.15: Receptie met koffie en cake in het Julianaklooster en het Oesdom
  • 14.00: Concert door De Zangertjes van Volendam
  • 15.00: Marialof opgeluisterd door De Zangertjes van Volendam

In 2013 viert de bedevaartplaats ‘Onze Lieve Vrouw ter Nood´ in Heiloo het derde eeuwfeest van het zogenoemde “Mirakel van de Runxput”. Dat jubileum wordt gevierd met een uitgebreid programma waarin onder meer een Puttentocht die langs drie oeroude bronnen in Egmond en Heiloo voert, toegewijd aan Maria, Adelbertus en Willibrord.

Het Mirakel van 1713 viel in een periode dat er op de huidige bedevaartplaats niets meer herinnerde aan de devotie van Onze Lieve Vrouw ter Nood die haar oorsprong heeft aan het einde van de 14e eeuw. Ten tijde van het Alkmaars Ontzet in 1573 werd de eerste Genadekapel volledig verwoest door de Geuzen. Omdat katholieken, ondanks de verboden van overheidswege, toch naar de kapelruïne bleven komen voor het heilzame water uit de Runxput en om Maria te eren onder haar geliefkoosde naam O.L.V. ter Nood, werden in 1637 ook de laatste muurresten van de kapel tot op het fundament weggebroken. Met het puin van de muurresten werd toen de Ruxput gedempt.

8 december 1713
Het verbod de bedevaartplaats te bezoeken werd aangescherpt wat maakte dat de plek als zodanig meer en meer in vergetelheid raakte, tot 8 december van het jaar 1713 toen de streek getroffen werd door veepest. Katholieke boeren trommelden elkaar op en trokken op naar de plek waar zich ooit de kapel bevond. In smeekgebed verenigd op de oude kapelplaats zagen zij water opwellen vanonder het puin waarmee de put gedempt was. De put werd vrijgemaakt en de geschiedenis leert, dat de dieren die van het water dronken, de veepest overleefden.

Het gerucht van het Mirakel, van overheidswege afgedaan als bijgelovigheid, verspreidde zich en katholieke bedevaartgangers van heinde en ver kwamen opnieuw massaal naar de plek waar de Moeder Gods zo lang geëerd was geweest. Het verbod werd opnieuw bekrachtigd en de put weer gedempt. De devotie tot O.L.V. ter Nood overleefde echter tot 1905, het jaar waarin de Runxput, nu ook Mariabron genaamd, herontdekt zou worden .

Activiteiten
Ter herdenking van het Mirakel, waaraan het Heiligdom het te danken heeft dat de bedevaartplaats ook wel `Het Putje´ genoemd wordt, heeft het heiligdom een groot aantal activiteiten op het jaarprogramma geplaatst. Zo staat vanaf medio april voor de zomermaanden een interessante ´Puttentocht´ voor jong en oud op het programma waarvoor een informatief boekje met routebeschrijving ontwikkeld wordt. De tocht voert behalve langs Het Putje te Heiloo, langs twee historische putten uit de tijd van de kerstening van de Noordelijke Nederlanden: De Adelbertusput in Egmond en de Willibrordput in Heiloo.

Mei en oktober
In de mei- en oktobermaand, traditionele katholieke Mariamaanden, worden Maria-concerten verzorgd en erediensten muzikaal omlijst door koren van (inter)nationale faam. Vanuit deze en andere hoogtepunten gedurende het Jubileumjaar, zoals b.v. lezingen door Antoine Bodar en een bekende katholieke sportman op 9 juni, wordt toegewerkt naar de grote jubileumdag van 8 december.

info

Diocesaan Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood
(072) 505 12 88
info@onzelievevrouwternood.nl

locatieDiocesaan Heiligdom OLV ter Nood, thv Kapellaan 13
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl